Şeful diplomaţiei chineze, despre războiul din Ucraina. Care ar fi adevăratul motiv pentru care Vladimir Putin a dat startul ofensivei

Ana Anitoiu 15.03.2022, 09:40
Şeful diplomaţiei chineze, despre războiul din Ucraina. Care ar fi adevăratul motiv pentru care Vladimir Putin a dat startul ofensivei

Şeful diplomaţiei chineze a vorbit despre războiul din Ucraina, după ce presa din Statele Unite ale Americii a relatat că Rusia i-ar fi cerut Chinei ajutor militar şi economic după declanşarea războiului în Ucraina. Oficialul a spus, în timpul unei convorbiri telefonice cu omologul său spaniol, Jose Manuel Albares, care ar fi adevăratul motiv pentru care Vladimir Putin a dat startul ofensivei.

Şeful diplomaţiei chineze: „China nu este parte din război”

Șeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, nu a comentat în niciun fel informațiile din presa americană referitoare la solicitarea de ajutor făcută de Rusia. Însă, a declarat că țara lui nu este parte din războiul din Ucraina, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe de la Beijing.

Anterior, aceste informații au fost respinse de un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei. El a declarat că a fost vorba doar despre o dezinformare făcută intenționat de Statele Unite ale Americii.

Wang Yi a mai spus, în timpul unei discuții telefonice pe care a avut-o cu omologul său spaniol, Jose Manuel Albares, că guvernul Chinei nu dorește sancțiuni ce să afecteze țara. Șeful diplomației chineze a dat asigurări că statul pe care-l reprezintă nu vrea să ajungă în situația Rusiei, sancționată pentru declanșarea războiului în Ucraina, sau a Belarusului, care a primit sancțiuni pentru implicarea în conflictul militar, de partea președintelui rus Vladimir Putin.

Seful diplomatiei chineze, despre razboiul din Ucraina
Vladimir Putin

Şeful diplomaţiei chineze, despre adevăratul motiv al izbucnirii războiului din Ucraina

De asemenea, șeful diplomației chineze a spus că țara lui are dreptul de a-şi apăra drepturile şi interesele sale legitime. În plus, el a spus care ar fi adevăratul motiv pentru care Rusia a declanșat un război în Ucraina.

Mai exact, Wang Yi a declarat că războiul din Ucraina este, de fapt, „un produs al acumulării şi intensificării contradicţiilor în domeniul securităţii” în Europa, de-a lungul mai multor ani, conform Ministerului Afacerilor Externe de la Beijing.

Problema Taiwanului, discutată de reprezentanți ai Chinei și ai SUA

Un alt dialog important a avut loc luni, pe o altă temă decât războiul din Ucraina. Diplomatul chinez Yang Jiechi a avut discuții „sincere, aprofundate şi constructive” cu consilierul pe probleme de securitate naţională al Statelor Unite ale Americii, Jake Sullivan. Cei doi au vorbit inclusiv despre relațiile dintre Beijing şi Washington în problema Taiwanului. Însă, ministerul chinez nu a oferit multe detalii.

China consideră că insula Taiwan face parte din teritoriul său. Beijingul a amenințat că o va lua înapoi cu forţa dacă aceasta îşi va declara oficial independenţa. De cealaltă parte, Statele Unite ale Americii susţin apărarea Taiwanului şi îi trimit arme.

Ministerul de Externe al Chinei a citat afirmaţii ale diplomatului chiez Yang Jiechi, care a spus în discuția cu consilierul american că guvernul Statelor Unite ale Americii nu îşi respectă angajamentul de a nu susţine independenţa Taiwanului. În plus, Yang i-ar fi cerut Washingtonului să recunoască faptul că problema Taiwanului este extrem de sensibilă şi să înceteze să mai meargă pe calea „foarte periculoasă” pe care a pornit.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...