Şefii de stat major din SUA şi Rusia au avut o convorbire telefonică. Ce au discutat generalii Mark Milley şi Valeri Gherasimov

Badea Violeta 12.02.2022, 11:49
Şefii de stat major din SUA şi Rusia au avut o convorbire telefonică. Ce au discutat generalii Mark Milley şi Valeri Gherasimov

Șefii de stat major ai armatelor din Statele Unite şi Rusia au avut vineri, 11 februarie, o convorbire telefonică, în contextul în care amercanii se tem că Rusia va invada Ucraina în perioada imediat următoare. Pentagonul a afirmat, de asemenea, că generalul Mark Milley a discutat și cu câțiva dintre omologii săi din Europa, printre aceștia numărându-se și generalul român Daniel Petrescu.

Ce au discutat șefii de stat major din SUA şi Rusia

Generalul Mark Milley a discutat telefonic vineri, 11 februarie, cu generalul Valeri Gherasimov despre mai multe domenii de interes în materie de securitate, a afirmat purtătorul de cuvânt al Statului Major american, colonelul Dave Butler. Cei doi şefi de Stat Major au decis însă să nu ofere foarte multe detalii despre ceea ce au discutat și stabilit.

De regulă, cei doi generali nu prea vorbesc. Ultima oară au discutat pe data de 23 noiembrie. La vremea aceea au vorbit despre mişcările trupelor ruseşti la graniţa cu Ucraina.

De asemenea, generalul Mark Milley şi generalul Valeri Gherasimov nu s-au mai întâlnit din luna septembrie. Atunci, cei doi s-au văzut în Finlanda și au vorbit despre prevenirea unor conflicte militare între Rusia și Ucraina.

Generalul Mark Milley
Generalul Mark Milley

Ce le-a transmis generalul Milley omologilor săi europeni

Tot vineri, generalul Milley ar fi discutat și cu şefii de Stat Major din Franţa, Canada, Germania, Italia, Polonia, România şi Marea Britanie, potrivit colonelului Butler. Aceştia ar fi vorbit despre coordonarea în curs în cadrul ajustării posturii militare a Statelor Unite în Europa.

De asemenea, președintele Biden ar fi avut o convorbire telefonică cu liderii acestor state aliate, inclusiv cu președintele României, Klaus Iohannis. Acesta le-ar fi transmis tuturor că Vladimir Putin ar avea de gând să invadeze Ucraina.

Generalul Daniel Petrescu s-a întâlnit cu comandantul forțelor NATO din Europa

Generalul Daniel Petrescu s-a întâlnit joi, 10 februarie, cu comandantul forțelor NATO din Europa, Tod D. Wolters. Cei doi au analizat situaţia de securitate din regiunea Mării Negre.

„Vom întări camaraderia dintre militarii români și americani, o camaraderie construită cu sacrificii în teatrele de operații, unde am executat misiuni de luptă împreună.

Este camaraderia care, dacă va fi nevoie, se va manifesta în acțiuni concrete de apărare aliată”, a declarat generalul Daniel Petrescu la întâlnirea cu Tod Wolters.

La rândul său, comandantul forțelor NATO din Europa a precizat că a venit în țara noastră pentru a crește capacitatea comună de reacție, precum și pentru a păstra echilibrul de forțe în regiune.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...