Seceta schimbă modul de lucru al viticultorilor. Unde a început deja culesul în podgoriile din România. Este pentru prima oară când se întâmplă așa ceva

Mihnea Tălău 26.08.2022, 13:05
Seceta schimbă modul de lucru al viticultorilor. Unde a început deja culesul în podgoriile din România. Este pentru prima oară când se întâmplă așa ceva

În acest an culesul viilor a început mai devreme din cauza secetei și a caniculei care a lovit România. Viticultorii spun că din această cauză s-a schimbat modul de lucru, de la tăiatul viței până la cules. Este pentru prima oară când se întâmplă așa ceva.

Viile au trecut printr-un „stres hidric”

Lipsa precipitațiilor a făcut ca viile să treacă prin ceea ce se numește ”stres hidric”, când frunzele se usucă și nu mai hrănesc ciorchinii iar mărimea boabelor de strugure se reduce.

Înainte, viticultorii obişnuiau să aranjeze viţa de vie într-o formă care să permită strugurilor să primească maximum de soare, astfel încât să producă mai mult zahăr, benefic pentru conținutul de alcool. Acum, viticultorii au avut tendinţa de a lăsa frunzele să protejeze strugurii, astfel încât umbra să păstreze aciditatea şi prospeţimea fructelor.

Viticultorii mai spun că atunci când temperatura aerului depășește 38° Celsius, strugurii nu mai sunt atât de mari iar gradul de alcool crește la un nivel destul de ridicat pentru consumatori.

În acest an, deja s-a început recoltarea strugurilor în zonele cultivate pentru vinul alb, iar pentru vinul roşu, recoltarea va urma cât de curând.

Hectare de vita de vie, distruse din cauza grindinei

Factorii determinanți pentru culesul viilor

Pentru stabilirea datei culesului strugurilor există doi factori determinanți. Aceștia sunt reprezentați de indicele gluco-acidimetric, respectiv de creșterea în greutate a boabelor. Urmărirea acestor parametri se face conform unor reguli clare, ce stabilesc intervalul de cinci zile între verificări, începând cu data de 10 august. Cu 5-6 zile înainte de cules, urmărirea se va face zilnic. Când boabele nu mai cresc timp de 2-3 zile, iar greutatea a 100 de boabe a atins valoarea maximă corespunzătoare fiecărui soi, se poate trece la cules. Pentru determinarea conținutului de zaharuri din struguri, se va folosi mustimetrul cu refractometru, iar pentru a afla nivelul de aciditate, se va utiliza procedeul titrării.

De regulă, recoltarea strugurilor se face în zilele în care prognoza meteo nu aduce niciun risc în privința precipitațiilor, iar în ultimele zile, pe suprafețe întinse nu a fost vorba de așa ceva.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...