Se scumpește benzina și motorina de 1 ianuarie: cum lovește Guvernul șoferii români

Se scumpește benzina și motorina de 1 ianuarie: cum lovește Guvernul șoferii români

Se scumpește benzina și motorina de 1 ianuarie. Ca și când inflația explozivă și creșterea enormă a facturilor nu erau suficiente, Guvernul dă o lovitură și șoferilor, după o perioadă în care prețul combustibilului la pompă începuse să scadă. Astfel, de la începutul lui 2023, conducătorii auto vor plăti mai mult pentru alimentarea mașinii, dat fiind că o facilitate existentă din vară nu va fi prelungită de guvernanți.

Se scumpește benzina și motorina de 1 ianuarie

Benzina și motorina vor suferi, din nou, o creștere a prețului începând cu 1 ianuarie 2023. Și asta din cauză că Guvernul nu va mai prelungi OUG ce prevedea compensarea cu 50 de bani a litrului de carburant, la pompă. Executivul a aprobat în vară respectivul act normativ pentru a contracara efectul creșterii prețului la benzină și motorină.

Din reducerea totală de 50 de bani, 25 de bani erau susținuți de la bugetul de stat, prin Ministerul de Finanțe, și 25 de bani de către companii, fiind o cheltuială deductibilă. Măsura a intrat în vigoare la 1 iulie și, chiar dacă inițial era planificată să dureze doar până la 30 septembrie, ea a fost prelungită până la finalul acestui an. Iar toată lumea se aștepta ca măsura să fie în vigoare și în 2023. Dar nu va fi așa, din câte se pare.

Guvernul nu va prelungi actualul mecanism de compensare a prețurilor la carburanți cu 50 de bani pe litru, care urmează să expire la data de 31 decembrie. Dacă s-ar fi continuat mecanismul, ar fi trebuit ca Guvernul să ia o decizie în ședința de azi, miercuri, 28 decembrie, dar pe lista actelor normative puse în dezbatere nu se află niciun document în acest sens.

Se scumpește benzina și motorina de 1 ianuarie: cum lovește Guvernul șoferii români
Șoferii din România vor plăti mai mult la pompă pe benzină și motorină, după desființarea compensației de 50 de bani pe litrul de carburant

Cum lovește Guvernul șoferii români

Partea bună, dacă există una, este că, în același timp, va fi aplicată o reducere a accizelor la benzină și motorină, dar aceasta, sub nicio formă, nu va reduce substanțial prețurile plătite de șoferi de fiecare dată când merg la benzinării.

În ultima lună, prețul la carburant pe meleaguri mioritice a scăzut cu aproximativ un leu. Conform calculelor realizate de economica.net, de la 1 ianuarie 2023, ne putem aștepta brusc la o scumpire de 22–24 de bani pe litru de carburant, deoarece Guvernul a refuzat să prelungească mecanismul de compensare de 50 de bani a prețului la benzină și motorină.

Prețurile la carburanți au scăzut continuu în ultimul timp. În mai puțin de o lună, prețurile au coborât cu până la 95 de bani pe litru, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată în istoria recentă – nu a fost niciodată o mișcare de preț nici în jos, nici în sus, de o asemenea anvergură.

Conform sursei citate, la acest moment, prețurile sunt, într-una dintre rețelele de benzinării, de 5,98 lei pe litru la benzină și 7,13 lei pe litru la motorină, prețuri reduse cu 50 de bani pe litru. Teoretic, de la 1 ianuarie, în lipsa altor măsuri, un litru de benzină ar urma să coste 6,2 lei iar un litru de motorină 7,37 lei, mai scrie aceeași sursă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....