Se schimbă modalitatea de plată pentru unele utilități, cum ar fi electricitate, salubritate, apă-canal și altele. Companiile ce furnizează aceste servicii, precum și instituțiile publice la care se plătesc taxe, impozite, contribuții sau amenzi vor fi obligate să accepte modificarea, începând de miercuri.
Companiile ce furnizează servicii de utilități, la fel ca și instituțiile la care se plătesc taxe și impozite ori contribuții sau amenzi vor trebui să accepte, începând de miercuri, 9 noiembrie, plăți cu cardul făcute atât la sediile acestora, cât și online, prin sisteme electronice de plată la distanță.
Această schimbare este impusă conform Legii 128/2022, ce a apărut în primăvară. Aceasta vizează modificarea și completarea OUG nr. 193/2002 referitoare la introducerea sistemelor moderne de plată, în sensul introducerii unei noi modalități de plată cu cardul în relația cu furnizorii de utilități și cu instituțiile statului.
Concret, în afară de plata cu cardul de debit sau de credit ori preplătit, și direct la casierie, printr-un terminal POS, așa cum e posibil în prezent, începând de miercuri se vor putea plăti utilitățile, taxele sau impozitele și online, prin aplicații ce facilitează acceptarea plăților electronice.
Pentru implementarea acestei obligații de a permite plata online cu cardul, companiile de utilități și instituțiile statului au la dispoziție o jumătate de an de la intrarea în vigoare a legii, adică până la data de miercuri, 9 noiembrie.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Conform legii, acceptarea plății cu cardul și online este obligatorie, de miercuri, pentru operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum și pentru instituțiile și autoritățile publice care încasează impozite, taxe, contribuții, amenzi, dobânzi, penalități de întârziere, penalități, tarife, alte obligații de plată și sume pentru serviciile prestate sau intermediate, indiferent de modul de finanțare și subordonare.
Prin urmare, dacă nu fac deja acest lucru, vor avea obligația, începând de miercuri, să permită plata online cu cardul, printre alții, furnizorii de apă și canalizare, electricitate, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, precum și primăriile, indiferent de cât de mare este localitatea.
Pe de altă parte, legea admite o excepție, pentru entitățile care au punctele de încasare amplasate în zone nedeservite de rețele de comunicații electronice.
În afară de cheltuielile legate de administrarea și operarea terminalelor de plată, adică a POS-urilor de la casierii, instituțiile publice trebuie să cuprindă în bugetele proprii și cheltuielile legate de administrarea și operarea programelor informatice și aplicațiilor de gestionare a sistemelor electronice moderne de plată la distanță.