Se schimbă legea pentru firme. Ce vor putea face pentru toți angajații români

Ana Anitoiu 16.05.2022, 11:05
Se schimbă legea pentru firme. Ce vor putea face pentru toți angajații români

Se schimbă legea pentru firmele din țară. Un proiect de lege semnat de parlamentari ai USR și PSD, ce a fost înregistrat la Senat, prevede ca angajatorii din România să poată oferi un beneficiu pentru toți angajații români, fără să plătească taxe salariale.

Ce vor putea oferi firmele din România

Inițiatorii acestei propuneri legislative au atras atenția că în România nu există un astfel de beneficiu pentru angajatori și angajați. Aceștia au subliniat că alte țări, precum Belgia, Suedia și Estonia ar putea fi un exemplu în acest sens pentru statul român.

Mai exact, proiectul de lege prevede deducerea cheltuielilor aferente abonamentelor la sălile de sport, în limita a 400 de euro anual, la fel ca în cazul facilităților acordate pentru servicii medicale. Inițiatorii USR și PSD au argumentat că activitatea sportivă prelungeşte speranţa de viaţă şi are efecte benefice pentru sănătate, iar costul prevenţiei este mult mai mic decât cel presupus de tratamentul unor afecțiuni rezultat din sedentarism.

Conform celui mai recent raport al Comisiei Europene, din 2021, România are una dintre cele mai scăzute speranțe de viață din Uniunea Europeană. Concret, cu aproape 6 ani sub media din blocul comunitar.

În cazul în care proiectul de lege va fi adoptat, inițiatorii săi prevăd o creștere a numărului de abonați la sălile de sport cu 11% pe an, în medie. Adică s-ar ajunge de la 950.000 de abonați în anul 2022 la peste 2.400.000 de abonați în anul 2031.

Se schimba legea pentru firme
Angajatii romani ar putea primi un nou beneficiu. Foto: unsplash.com

În alte țări, angajatorii oferă acest beneficiu

Alte țări au deja măsuri puse la punct, pentru a ajuta angajatorii să ofere acest beneficiu. De exemplu, în Belgia, tichetele oferite de angajatori pentru sport sunt deductibile fiscal pentru aceștia şi neimpozabile pentru angajaţi într-un procent de 100%.

De asemenea, în Suedia, angajatorii le oferă angajaților o sumă fixă ce reprezintă indemnizația de sănătate, pe care aceștia să o folosească, la alegerea lor, inclusiv pentru a combate sedentarismul. Aceste sume sunt scutite de la plata impozitului pentru o valoare de aproximativ 472 de euro pe an sau o activitate de „wellness” ocazională de aproximativ 94 de euro fiecare.

Totodată, în Estonia, printre cheltuielile pentru promovarea sănătății pe care statul le scutește de taxe se numără: taxa de participare la evenimente sportive publice; cheltuieli legate de folosirea regulată a locurilor sportive și cheltuielile efectuate pentru serviciile unui terapeut de reabilitare, fizioterapeut sau terapeut ocupaţional. Acest stimulent fiscal este valabil și pentru cheltuielile referitoare la sănătate și sport făcute în afara granițelor.

Motivul pentru care angajatorii români ar trebui să fie sprijiniți pentru a oferi acest beneficiu

Expunerea de motive a proiectului de lege arată că, potrivit celor mai recente studii, persoanele care petrec 10 ore pe zi stând jos riscă mai mult să devină mai târziu o povară pentru sistemul medical, iar speranța lor de viață se scurtează. Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi-a propus să reducă cu 10% sedentarismul, până în anul 2025.

Adulţii cu vârsta cuprinsă între 18 și 64 de ani ar trebui să facă cel puțin 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată pe săptămână sau cel puţin 75 de minute de activitate fizică de intensitate ridicată ori o combinaţie între cele două.

Însă, pentru beneficii mai mari asupra sănătății, adulții ar trebui să aibă activitate fizică de intensitate moderată de 300 de minute pe săptămână. Cei care vor să fie sănătoși ar trebui să facă exerciții fizice de întărire a mușchilor implicând grupe musculare majore în două sau mai multe zile pe săptămână.

Urmăriți Impact.ro și pe