Se schimbă Codul Rutier 2023. Ce ar putea fi obligați șoferii să facă de fiecare dată când se urcă la volan

Beatrice Dumitru 11.02.2023, 15:56
Se schimbă Codul Rutier 2023. Ce ar putea fi obligați șoferii să facă de fiecare dată când se urcă la volan

Atenție șoferi. Noi modificări la Codul Rutier 2023 sunt avute în vedere de Camera Deputaților, care urmează să se pronunțe prin vot asupra unui proiect de lege și are ca obiectiv creșterea gradului de siguranță a circulației pe drumurile publice. Acest lucru ar putea deveni obligatoriu.

Ce ar putea fi obligați șoferii să facă

În noiembrie 2022, Klaus Iohannis a promulgat o lege care a schimbat Codul Rutier și prevede că Poliţia Rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar pe trotuar, nu numai a celor staţionate neregulamentar pe partea carosabilă. Proiectul fusese inițiat în 2019 și a fost cerut de primari de toate culorile politice, preciza Cătălin Drulă, președintele USR și inițiatorul proiectului.

Acum, Camera Deputaților are în vedere noi modificări la Codul Rutier 2023, prin care se vrea introducerea obligativității utilizării farurilor de către șoferi pe timpul zilei pe toate drumurile naționale. În prezent, conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă pe autostrăzi, pe drumurile expres și pe cele naționale europene.

Se schimbă Codul Rutier 2023. Ce ar putea fi obligați șoferii să facă de fiecare dată când se urcă la volan
Codul Rutier s-ar putea schimba.

Prin noile modificări vor fi incluse și toate drumurile naționale (DN), chiar și cele care nu au și statut de drumuri europene. Deputatul Nicolae Petrețchi, cel care a inițiat proiectul, a explicat că ponderea DN-urilor în numărul total al drumurilor publice rămâne una semnificativă.

Considerăm că prezenta inițiativă legislativă se înscrie în procesul continuu de implementare a legislației europene. Venind în sprijinul participanților la trafic, făcându-i să observe în timp util autovehiculele care se deplasează pe drumurile naționale ceea ce, pe de o parte, va reduce numărul accidentelor, iar pe de alta, va mări siguranța rutieră din țara noastră”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Intră în vigoare noi modificări

Din 2 martie 2023, intră în vigoare o serie de noi modificări pentru șoferi. Astfel, noile prevederi le va oferi polițiștilor de la înmatriculări dreptul de a constata și a sancționa o serie de contravenții, notează Capital.

  • neîndeplinirea obligaţiei de a solicita autorităţii competente, în termenul prevăzut de lege, eliberarea unui nou permis de conducere sau certificat de înmatriculare ori de înregistrare, în cazul în care acestea au fost declarate furate, pierdute, deteriorate sau nu mai corespund din punctul de vedere al formei şi conţinutului celor în vigoare;
  • neîndeplinirea obligaţiilor de preschimbare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului şi tractorului agricol sau forestier ori remorcii în cazurile prevăzute de lege;
  • neefectuarea radierii vehiculelor din evidență, în cazurile şi termenele prevăzute de lege;
  • deţinerea simultană a două permise de conducere naţionale, dintre care unul eliberat de o autoritate competentă străină.
Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...