Specialiștii au subliniat că, de-a lungul unui an, pot fi observate numeroase evenimente astronomice. Totodată, stelele îndepărtate care sclipesc la noi sunt de-a dreptul încântătoare. Și ție îți place să privești cerul? Iată ce vei putea observa deasupra României. De curând, experții au dat marea veste!
Îți place să privești cerul nopții și să vezi stelele îndepărtate care sclipesc? De la arcul strălucitor al Căii Lactee la zeci de constelații complexe, ochiul uman ar trebui să poată vedea câteva mii de stele într-o noapte senină și întunecată.
Însă, potrivit unui nou studiu, această priveliște spectaculoasă este pe cale de dispariție din cauza nivelului tot mai ridicat de poluare luminoasă, ceea ce reprezintă o veste proastă pentru privitorii de stele.
Observațiile cerului nocturn din ultimii 12 ani arată că modificarea vizibilității este echivalentă cu o creștere de 9,6% pe an a luminozității cerului.
Pentru a pune acest lucru în perspectivă, autorii spun că un copil născut într-o zonă în care erau vizibile 250 de stele ar vedea probabil mai puțin de 100 de stele în aceeași locație 18 ani mai târziu.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Cercetătorii au evaluat 51.351 de observații ale cetățenilor cercetători cu privire la stelele văzute cu ochiul liber între 2011 și 2022. Pentru a determina luminozitatea cerului nopții, ei au cerut participanților din întreaga lume să compare hărțile stelare cu ceea ce puteau vedea cu ochii lor.
Potrivit constatărilor, cerul nopții a crescut în luminozitate din cauza luminii artificiale cu aproximativ 7 până la 10 procente pe an. Acest lucru este echivalent cu o dublare a luminozității cerului nopții în mai puțin de opt ani, au spus ei.
Și este mult mai mare decât datele furnizate de sateliți, care sugerează că luminozitatea cerului nocturn a crescut cu aproximativ 2% pe an. Când cercetătorii au analizat în mod special Europa au constatat o creștere a luminozității de 6,5% pe an.
Cercetarea, publicată în revista Science, a fost realizată de echipe de la Centrul german de cercetare pentru geosciințe și de la Fundația Națională pentru Știință (NSF) din SUA.
Connie Walker, de la NSF, a declarat: „Creșterea strălucirii cerului în ultimul deceniu subliniază importanța de a ne dubla eforturile și de a dezvolta noi strategii pentru a proteja cerul întunecat”.
Comentând studiul, David Rothery, profesor de geoștiințe planetare la The Open University, a declarat că consiliile locale ar trebui să ia măsuri pentru a contribui la reducerea poluării luminoase în Marea Britanie.
„Poluarea luminoasă este o problemă serioasă, nu doar pentru cei dintre noi cărora le place să poată vedea stelele, ci și pentru animalele sălbatice”, a spus el.
„Este, de asemenea, o risipă de energie electrică – și de bani – și, prin urmare, face ca obiectivele privind schimbările climatice să fie mai greu de atins.
Consiliile locale ar putea lua măsuri în acest sens. Acestea ar trebui să anuleze autorizațiile pentru panourile luminoase cu nume și logo-uri de pe unitățile industriale, care în prezent sunt aprinse pe tot parcursul nopții.
Ar trebui să solicite ca luminile de securitate industriale și casnice să aibă ecrane care să direcționeze lumina în jos, doar spre proprietatea proprietarului, în loc să risipească jumătate din ea în tot cartierul.
Poate că, având în vedere costul atât de ridicat al energiei electrice în prezent, oamenii vor fi înțelepți și vor începe să economisească bani prin iluminarea doar a ceea ce au nevoie.”, a mai adăugat profesorul, potrivit Daily Mail.