Se retrag complet! Decizie de ultimă oră lângă granița României. Sunt nevoiți să se întoarcă imediat în Rusia

Beatrice Dumitru 20.04.2023, 08:13
Se retrag complet! Decizie de ultimă oră lângă granița României. Sunt nevoiți să se întoarcă imediat în Rusia

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina, pe 24 februarie 2022, i-a adus Moscovei mai multe pachete de sancțuni dure din partea Occidentului și a Uniunii Europene, inclusiv pentru sistemul bancar. Din această cauză, o instituție cunoscută din Rusia se retrage dintr-o țară aflată la granița cu România în urma măsurilor luate de SUA.

Ce s-a întâmplat cu „banca de spionaj”

SUA au plasat o instituție importantă a Rusiei, care în trecut a jucat un rol important în dezvoltarea Europei Centrale și de Est, și pe cei trei directori ai săi pe o listă de sancțiuni. Doi dintre ei sunt cetățeni ruși, iar vicepreședintele este ungur.

Astfel, Banca Internațională de Investiții (IIB) s-a decis cum să reacționeze la sancțiunile Statelor Unite care afectează banca și liderii săi și la faptul că și Ungaria s-a retras din instituția financiară considerată drept „bancă spion” rusească. IIB se retrage din Ungaria și părăsește Uniunea Europeană.

Ungaria este ultima dintre țările UE care a părăsit grupul influențat de Rusia, deși până la începutul acestui an cota sa în bancă a crescut la peste 25%, însă sancțiunile impuse băncii dec SUA au făcut ca funcționarea acesteia să fie lipsită de sens. IIB „și-a epuizat fondurile operaționale suplimentare de la sediul central din Budapesta și din Uniunea Europeană”, motiv pentru care a început să își mute operațiunile și sediul central din Ungaria în Rusia.

Se retrag complet! Decizie de ultimă oră lângă granița României. Sunt nevoiți să se întoarcă imediat în Rusia
Banca Internațională de Investiții (IIB) s-a retras din Ungaria.

IIB afirmă că va îndeplini toate obligațiile

Banca se află într-o situație financiară deosebit de proastă de la izbucnirea războiului din Ucraina. De exemplu, Slovacia, nu ar primi capitalul investit imediat după ieșire și ar trebui să aștepte mulți ani pentru asta, dacă banca nu dă faliment până atunci.

Pe de altă parte, IIB afirmă că va îndeplini toate obligațiile, dar că va folosi toate resursele disponibile pentru a proteja interesele legitime ale clienților săi. În același timp, din cauza sancțiunilor americane, banca este în prezent privată de posibilitatea de a efectua operațiuni financiare.

Moștenirea sovietică în care Viktor Orban a văzut potențial

Banca Internațională de Investiții (IIB) a fost fondată în 1970 de statele membre ale COMECON, un grup de țări socialiste. Ca și alte bănci de dezvoltare, scopul acesteia a fost promovarea dezvoltării economice a statelor membre, în principal prin împrumuturi preferențiale către companii sau proiecte prioritare. Banca nu a fost un jucător dominant în deceniile de după înființare, dar după schimbarea de regim a devenit foarte importantă.

Ungaria a părăsit banca în 2000, sub primul guvern pro-occidental de atunci, dar după un deceniu și jumătate și o întoarcere către Est, țara a revenit în 2015. Banca a intrat în centrul atenției când a anunțat în 2019 că îşi mută sediul de la Moscova la Budapesta.

În 2019, guvernul Orban a acordat angajaților și clienților băncii imunitate diplomatică, însă experții au spus că ar fi oferit o cale pentru agenții și spionii ruși să intre în Ungaria și, prin urmare, în spațiul Schengen. Din acest motiv, instituția a fost numită adesea o bancă de spionaj.

La câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina, Cehia, Slovacia, România și Bulgaria și-au anunțat retragerea din Banca Internațională de Investiții.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...