Se redeschid şcolile în Kiev. Măsurile de siguranţă luate de autorităţi pentru copii

Elena Avramescu 03.07.2022, 18:26
Se redeschid şcolile în Kiev. Măsurile de siguranţă luate de autorităţi pentru copii

Școlile din Kiev se vor redeschide pe 1 septembrie, iar educația va fi asigurată în prezența elevilor, au anunțat vineri autoritățile din capitala Ucrainei. Unitățile, care au funcționat online de la invazia rusă lansată pe 24 februarie, sunt momentan închise din cauza vacanțelor școlare de vară.

Kiev-ul este gata să-și redeschidă școlile

„Cea mai importantă misiune la începutul anului școlar este asigurarea siguranței elevilor și profesorilor”, a declarat Olena Fidanian, șefa departamentului de educație și știință din cadrul primăriei, într-un comunicat de presă.

Împrejurimile clădirilor vor fi inspectate pentru prezența dispozitivelor explozive, iar adăposturile antiaeriene din școli vor fi aprovizionate cu apă, medicamente și alte produse de bază.

„La începutul anului școlar, toate școlile vor organiza instruirea necesară pentru profesori și copii privind comportamentul în cazul unui raid aerian”, a adăugat Fidanian.

Studenții care nu se pot întoarce la Kiev își vor putea continua studiile de la distanță, a spus aceasta.

După ce timp de câteva săptămâni au încercat fără succes să se apropie de Kiev, forțele ruse s-au îndreptat către regiunea Donbass din estul țării.

Sute de mii de locuitori s-au întors apoi în capitală, unde viața s-a reluat treptat odată cu deschiderea de restaurante și magazine. Cu toate acestea, o lovitură cu rachete asupra unui bloc de apartamente în iunie a provocat un mort și mai mulți răniți la Kiev.

Razboi in Ucraina

Moscova dă vina pe atacul ucrainean cu rachete pentru morții din orașul din Belgorod

Cel puțin trei persoane au fost ucise și zeci de clădiri rezidențiale au fost avariate în orașul rus Belgorod, lângă granița cu Ucraina, a spus guvernatorul regional, în ceea ce Moscova a declarat că a fost un atac cu rachete ucrainene. 11 blocuri de apartamente și 39 de case private au fost avariate, inclusiv cinci care au fost distruse, a postat guvernatorul Vyacheslav Gladkov pe aplicația de mesagerie Telegram.

„Subliniez că acest atac cu rachetă a fost planificat în mod intenționat și a fost lansat asupra populației civile din orașele rusești”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov.

Konașenkov a spus că apărarea antiaeriană rusă a distrus trei rachete Tochka-U, dar fragmente din una dintre ele au căzut pe clădiri rezidențiale. El a spus că au distrus și drone ucrainene încărcate cu explozivi care se apropiau de Kursk, un alt oraș din sudul Rusiei.

De când Rusia și-a invadat vecinul pe 24 februarie, au existat numeroase rapoarte despre atacuri asupra Belgorodului și a altor regiuni de la granița cu Ucraina, Moscova acuzând Kievul că a efectuat atacurile. Ucraina nu și-a revendicat responsabilitatea, dar a descris incidentele de la magazinele de arme și alte site-uri drept „karma” pentru invazia Rusiei.

Belgorod este un oraș de aproape 400.000 de locuitori, la aproximativ 40 km nord de granița cu Ucraina. Guvernatorul regional Gladkov a declarat că cel puțin patru persoane au fost rănite și două au fost spitalizate în ultimul incident, inclusiv un băiețel de 10 ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...