Se întâmplă cu pensiile până în 3000 de lei ale românilor. Deși s-a decis mărirea veniturilor pensionarilor cu 12,5%, începând de la 1 ianuarie 2023, la care se adaugă și alte ajutoare sociale pentru cei cu pensii mici, problema impozitării acestora a stârnit disensiuni în rândul partidelor din coaliția aflată la guvernare.
Problema pensiilor românilor rămâne „pe tapet” chiar și după ce s-a decis majorarea acestora cu 12,5%, de la 1 ianuarie 2023. Mai mult, seniorii cu venituri mici vor primi și alte tipuri de ajutoare financiare, în funcție de cuantumul pensiilor pe care le au.
Dar apele politice s-au agitat din nou pe o altă temă legată de pensii. Liderii PSD și PNL nu se pot pune de acord în ceea ce privește neimpozitarea pensiilor mai mici de 3000 de lei. Mai exact, proiectul este inițiat de PNL, dar nu este susținut de PSD. Cu toate acestea, el a fost adoptat tacit de Senat, fiindcă data de 14 decembrie era termenul de adoptare tacită. Mai exact, proiectul trecuse de Comisia pentru Buget Finanțe şi Bănci a Senatului şi se blocase la Comisia de Muncă.
Votul decisiv îi va reveni, însă, Camerei Deputaților ca for decizional. Dar decizia deputaților privind proiectul ce vizează neimpozitarea pensiilor mai mici de 3000 de lei se va lua abia în 2023, în noua sesiune parlamentară.
Partidul Social Democrat se opune cu îndârjire inițiativei pe motiv că există numeroase vouchere pentru pensionari care vor veni în ajutorul categoriilor vulnerabile din 2023. Cu această ocazie, conform Antena 3, PSD a insistat și pe faptul că s-a majorat punctul de pensie, o altă majorare care va intra în vigoare din 1 ianuarie 2023.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Conform calcului realizat de liberali, majorarea pragului pensiilor neimpozabile de la 2000 la 3000 de lei va avea un impact bugetar lunar de aproximativ 87,49 milioane de lei, bani care ar urma să fie compensați din TVA, alte taxe și impozite fiscale. De asemenea, atrag atenția inițiatorii, măsura va genera stimularea/menținerea consumului agregat al populației vârstnice și o valoarea mai mare a veniturilor bugetare.
„Este o variantă pe care am discutat-o și în ședința de astăzi, este o propunere pentru că dați-mi voie să continuăm cu aceeași abordare responsabilă, fără să le creăm oamenilor așteptări sau, și mai rău, iluzii vizavi de măsurile pe care le luăm. S-a discutat și în ședința de astăzi a această propunere, care a aparținut Partidului Național Liberal încă din vremea când conducea Ministerul Muncii. Toate aceste chestiuni trebuie discutate cu partenerii noștri din coaliție și ele trebuie validate în coaliție, desigur, ținând cont de resursele bugetare la dispoziție, pe baza impactului pe care acestea le vor avea”, a declarat Nicolae Ciucă, în luna august, pe marginea acestui subiect, conform profit.ro.