Se dau banii înapoi pentru pensionari. Vor intra direct pe card, de la Guvern. Cine beneficiază

Stan Filon 01.02.2023, 08:25
Se dau banii înapoi pentru pensionari. Vor intra direct pe card, de la Guvern. Cine beneficiază

Vești bune pentru pensionari! Guvernul este nevoit să le restituie acestora banii pe care i-a oprit în baza unei ordonanțe de guvern declarată recent ca fiind neconstituțională de către Curtea Constituțională a României. Sumele de bani au fost oprite de anul trecut.

Se dau banii înapoi pentru pensionari

Așadar, vești bune pentru pensionarii cu pensii de peste 4000 de lei, deoarece ei sunt cei care își vor primii banii înapoi de la Guvernul României. Vorbim despre sumele de bani oprite pensionarilor pentru plata CASS, care au fost reținute în ultimul an în baza unei ordonanțe de urgență declarate neconstituțională. Cea care a făcut anunțul a fost Raluca Turcan, fostul ministru al Muncii. 

„Calculele ministerului de finanțe vor fi îndreptate de premierul Ciucă: pensionarii cărora le-au fost reținuți pe nedrept banii timp de un an li se vor restitui sumele. Guvernul Ciucă va restitui celor care au pensii peste 4000 de lei contribuția de asigurări de sănătate a cărei reținere a fost declarată neconstituțională de CCR”, scrie Turcan.

Se dau banii inapoi pentru pensionari
Se dau banii inapoi pentru pensionari

Calendarul restituirii banilor

Fostul ministru mai precizează că deja din luna februarie vor fi restituite sumele pentru perioada 28 decembrie 2022 – 31 ianuarie 2023, urmând ca ministrul Finanțelor să prezinte un act normativ și pentru restituirea sumelor aferte perioadei 1 ianuarie 2022 – 28 decembrie 2022.

„Începând cu luna februarie se restituie deja cota reținută pentru perioada 28 decembrie 2022 – 31 ianuarie 2023, iar eliminarea acestei contribuții pentru viitor va conduce la mărirea pensiilor pentru această categorie de pensionari. Efortul bugetar pentru restituirile din februarie este de 57 de milioane de lei. Ministerul Finanțelor este însă obligat să prezinte un act normativ prin care se va restitui suma reținută în perioada 1 ianuarie 2022 – 28 decembrie 2022 pentru care impactul este de aproximativ 445 de milioane de lei. Acest act normativ trebuie elaborat rapid și în varianta cea mai avantajoasă pentru pensionari. Decizia de reținere a contribuțiilor nu le-a aparținut lor iar hotărârile Curții Constituționale trebuie transpuse în legislație urgent”, mai scrie Turcan.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...