Se dau bani de la stat pentru acești români. Ce trebuie să faci ca să primești 1500 de lei pe lună?

Andra Daoud 08.04.2022, 12:45
Se dau bani de la stat pentru acești români. Ce trebuie să faci ca să primești 1500 de lei pe lună?

Guvernul urmează să aprobe astăzi alocarea a 45 de milioane de lei din Fondul de rezervă care vor merge către o anumită categorie de români. Suma maximă pe care un cetățean o poate primi din partea statului este de 50 de lei pe zi, adică 1.500 de lei într-o lună. Ce trebuie să facă românii pentru a primi acest ajutor din partea Guvernului.

Se dau bani de la stat pentru acești români

Persoanele care găzduiesc refugiați ucraineni vor putea primi sprijin financiar din partea statului. Măsura luată de Guvern presupune alocarea unei sume de 50 de lei/zi de persoană, iar suma totală alocată de stat din Fondul de rezervă bugetară, în acest scop, este de 45 de milioane de lei.

Proiectul de lege precizează că, pentru alocarea banilor s-a luat în calcul cazarea a 15.000 de refugiați, pentru o perioadă de 60 de zile, se arată în nota de fundamentare.

Nu am reuşit în şedinţa de miercuri să finalizăm procedurile care vizau reglementarea modului în care cetăţenii români, persoane fizice, pot să beneficieze de recuperarea sumelor pe care le cheltuiesc cu cazarea cetăţenilor ucraineni.

Prin hotărârea de Guvern de astăzi am stabilit ca, din Fondul de rezervă al Guvernului, să alocăm 45 de milioane de lei, astfel încât, în perioada următoare, cetăţenii români care găzduiesc cetăţeni ucraineni vor putea să beneficieze de recuperarea banilor cheltuiţi cu cazarea, în valoare de 50 de lei pe zi”, a declarat premierul Nicolae Ciucă la începutul şedinţei de Guvern.

Câți bani primesc de la stat românii care găzduiesc refugiați ucraineni. Ce decontează Guvernul
Românii care găzduiesc refugiați primesc bani de la Guvern

Guvernul urmează să stabilească procedura de decontare

La jumătatea lunii martie, în contextul în care din ce în ce mai mulți refugiați soseau în țara noastră, Guvernul a transmis că sprijină atât persoanele fizice, cât și unitățile de cazare care oferă găzduire refugiaților ucraineni. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a ținut atunci să facă unele precizări și a transmis că:

Deoarece am văzut că există ceva speculaţii pe tema legată de beneficiarii sumelor alocate de Guvern pentru cei care, inclusiv în mediul privat, au găzduit şi găzduiesc refugiaţi din Ucraina, pot să vă confirm că, în continuare, sunt alocate sume, inclusiv pentru hoteluri sau alte zone de cazare unde se află refugiaţi ucraineni, suma pusă la dispoziţie fiind de 100 de lei/zi pentru un refugiat cazat. De asemenea, pentru spaţiile puse la dispoziţie de către statul român, suma este de 50 de lei/zi pentru fiecare refugiat găzduit”, a explicat Dan Cărbunaru atunci.

În cadrul ședinței de Guvern programate astăzi, executivul urmează să stabilească procedura prin care banii vor ajunge la românii care oferă găzduire refugiaților. Pe ordinea de zi se mai află și proiectul de ordonanță pentru modificarea și completarea OUG 27/2022, privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie și gaze, după plafonarea prețurilor.

 

Urmăriți Impact.ro și pe