Scindare în USR? Ionuț Moșteanu: „Orice încercare de rupere a acestui partid ar fi un serviciu direct făcut celor de la PSD și PNL”

Gabriela del Pupo 16.05.2022, 14:16
Scindare în USR? Ionuț Moșteanu: „Orice încercare de rupere a acestui partid ar fi un serviciu direct făcut celor de la PSD și PNL”

După ce mai mulți lideri din fostul USR au avut o întâlnire la Bruxelles cu Dacian Cioloș, Ionuț Moșteanu a venit cu precizări în privința posibilității unei scindări în partid. Purtătorul de cuvânt al USR spune că subiectul a fost abordat în ședința Biroului Național care a avut loc astăzi, dar că deocamdată nu se pune problema ca cele două partide să redevină entități separate.

„Ne-au confirmat că au fost aceste discuții, ne-au confirmat că sunt nemulțumiri”

Odată cu fuziunea dintre cele două partide a fost Plus a fost șters de pe lista partidelor înregistrate în România ceea ce face ca o plecare a parlamentarilor sau europarlamentarilor din USR să necesite înregistrarea unui nou partid. Pe de altă parte, deși a recunoscut că ar fi nemulțumiri în partid, Ionuț Moșteanu spune că deocamdată nu a primit vreun semnal despre o plecare în masă.

„Am discutat și de asta în Biroul Național, în primul rând partidul Plus nu mai există, este iradiat din Registrul Partidelor, a fost o fuziune care s-a încheiat, avem un singur partid USR. Am discutat în Biroul Național, pentru că în Biroul Național sunt colegi care au fost la această deplasare la Bruxelles, nu este nici un secret pentru nimeni, o parte din parlamentarii din fostul Plus au fost la o discuție cu Dacian și cu europarlamentarii.

Ne-au confirmat că au fost aceste discuții, ne-au confirmat că sunt nemulțumiri, de asemenea ne-au confirmat că nu există perspectiva ruperii, a scindării, a plecării. O să discut și cu colegii deputați, vom avea o ședință după ora 14.” spune Ionuț Moșteanu.

„Cred că ar fi o nerozie, ca să spun așa, să rupă cineva USR-ul”

Deocamdată nu se știe numărul celor care ar fi dispuși să plece din partid pentru a crea o nouă formațiune politică. Într-un moment în care USR nu se bucură de sprijinul majorității parlamentare o astfel de scindare nu ar face decât să ajute partidele de la putere, crede vicepreședintele USR. Acesta a mai precizat că după demisia de la conducerea partidului din 7 februarie, Dacian Cioloș nu a mai luat parte în luarea de decizii la nivelul conducerii partidului.

„Din punctul de vedere orice încercare de rupere a acestui partid ar fi un serviciu direct făcut celor de la PSD și PNL, cred că ar fi o nerozie, ca să spun așa, să rupă cineva USR-ul. Dincolo de asta fiecare om politic își gestionează cariera politică așa cum crede de cuviință. Fuziunea a fost un lucru important, am arătat că împreună mai puternici, USR merge în continuare, creștem, ne întâlnim cu oameni.

Au fost întâlniri și cu primarii acum două săptămâni. Nu mă voi ruga de nimeni să rămână, știe toată România care sunt obiectivele noastre. Cine vrea să modernizeze România va sta alături de noi. (Dacian Ciolos n.r) după ce și-a dat demisia nu a mai avut o implicare în activitatea de conducere a partidului.” a mai precizat purtătorul de cuvânt al partidului.

Pe lângă plecarea din partid, un alt scenariu discutat este sprijinirea în alegerile interne a unui candidat din facțiunea ”Curaj”, lansată de Allen Coliban, Cătălin Teniță și alți membri USR PLUS. Facțiunea ”Curaj” a anunțat intenția de a-și stabili candidatul la președinția partidului printr-o campanie internă (primaries), dar unii membri ex-PLUS consideră strategia riscantă, pentru că ar putea provoca noi falii în partid, notează g4media.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...