Schimbare majoră în relația României cu Rusia. Se va întâmpla în cel mai scurt timp

Rădulescu Valentin 14.09.2020, 20:36
Schimbare majoră în relația României cu Rusia. Se va întâmpla în cel mai scurt timp

România face schimbări semnificative printre ambasadorii care ne vor prezenta țara în cele mai importante zone din lume. Klaus Iohannis a decis deja rechemarea multor nume cunoscute trimise să reprezinte țara. Cine va lua locul ambasadorului de la Rusia?

Schimbări importante pentru reprezentarea României

Președintele a chemat în țară 26 de ambasadorii ai României, trimiși să reprezinte interesele statului în țări complicate din punct de vedere geostrategic. Potrivit informațiilor, este vorba de un proces de depolitizare și de reînnoire a ambasadorilor. De asemenea, unii dintre ei au depășit cu mult limita mandatelor, iar fără PSD la guvernare, este posibil să se facă și o schimbare printre șefii de misiuni. Ministrul Afacerilor Externe a pregătit deja noi nume care vor ocupa posturile în țările importante, precum Turcia, Rusia și Ungaria.

„Nu puteam să ne înțelegem cu PSD, ei voiau să treacă toate numirile de ambasadori prin forul lor politic de la partid, era o politizare nepermisă”, au explicat surse politice, potrivit digi24.ro.

Schimbare majoră în relația României cu Rusia. Se va întâmpla în cel mai scurt timp
Sursă Foto: Agerpres

Schimbări la ambasada din Rusia

În Rusia va merge acum ca ambasador un specialist în securitate și controlul armamentelor, iar în Vietnam este numit diplomat o femeie în vârstă de 42 de ani de ani, cu expertiză îndelungată pe zona Asia Pacific. De asemenea, responsabilitatea pentru reprezentarea României în afara granițelor țării în calitate de ambasador este una extrem de importantă și există așteptări mari la fiecare dintre acesta.

Totodată, dintre noile numiri de ambasadori, 11 persoane vor ocupa pentru prima oară această funcție. Aceștia trebuie să contribuie la o reprezentare foarte bună a României peste hotare și de astfel, o imagine mai bună a țării noastre în relația cu partenerii săi externi. Cea mai importantă schimbare însă, este legată de folosirea de specialiști în funcție de contextul țării în care sunt trimiși.

„Aceste demersuri se încadrează în demersul, inițiat începând cu noiembrie 2019, de reformare a MAE pe criterii de competență, pentru a promova profesioniști în acest domeniu extrem de specializat, care să reprezinte la cel mai înalt nivel interesele României (atât în Centrala MAE, cât și peste hotare)”, au spus surse diplomatice, potrivit digi24.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe