Scene desprinse din Stăpânul Inelelor la summitul CSI de la Sankt Petersburg. Cadoul inedit făcut de Vladimir Putin liderilor aliați

Scene desprinse din Stăpânul Inelelor la summitul CSI de la Sankt Petersburg. Cadoul inedit făcut de Vladimir Putin liderilor aliați

La summitul informal al Comunității Statelor Independente de la Sankt Petersburg, președintele rus Vladimir Putin le-a oferit liderilor CSI inele de club care par a fi făcute din aur galben și alb. Designul fiecărui inel încorporează emblema CSI și cuvintele „Happy New Year 2023”.

Cadoul făcut de Stăpânul Inelelor

Dintre toți destinatarii – președinții Azerbaidjanului, Belarusului, Kazahstanului, Kârgâzstanului, Tadjikistanului, Turkmenistanului și Uzbekistanului, precum și prim-ministrul armean – doar Alexandru Lukașenko și-a pus inelul imediat ce l-a primit.

Putin a păstrat pentru el inelul celui de-al nouălea club.

Canalele rusești de telegramă au comparat ideea cadoului lui Putin cu inelele de putere ale lui Sauron din clasicul lui J. R. R. Tolkien.

Summitul CSI de la Sankt-Petersburg

Summitul informal al CSI a avut loc la Sankt-Petersburg în perioada 26-27 decembrie.

Liderii CSI au avut o altă întâlnire informală de ziua de naștere a lui Putin, pe 7 octombrie. O săptămână mai târziu, la summitul CSI de la Astana, Kazahstan, țările membre au semnat o serie de documente politice menite să „aprofundeze cooperarea în cadrul Comunității”.

Summitul a avut loc pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina, care a provocat o criză atât în relațiile Rusiei cu Occidentul, cât și în cadrul CSI.

„Trebuie să recunoaștem, din păcate, că apar dezacorduri și între statele membre ale Comunității”, a declarat Putin, într-o rară recunoaștere publică a tensiunilor care mocnesc în cadrul grupului.

Principalul lucru, însă, este că suntem pregătiți și vom coopera. Și chiar dacă apar chestiuni problematice, ne străduim să le rezolvăm noi înșine, împreună, în comun, oferindu-ne reciproc asistență și mediere camaraderească”, a spus președintele rus.

În timp ce invazia Kremlinului în Ucraina la 24 februarie a lăsat Rusia să se simtă izolată și sub presiune pe plan internațional, Putin a folosit fiecare ocazie pe care a avut-o pentru a consolida influența în declin a Rusiei asupra fostelor republici sovietice.

Potrivit lui Putin, liderii au discutat despre cooperarea în domeniul economiei, culturii și securității, informează The Moscow Times.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...