Scenariu sumbru în cazul unui cutremur de 7 grade pe scara Richter în România. Ce efecte ar putea avea

Badea Violeta 06.06.2022, 09:17
Scenariu sumbru în cazul unui cutremur de 7 grade pe scara Richter în România. Ce efecte ar putea avea

Specialiștii de la Comitetul pentru Situații de Urgență al Municipiului București au întocmit, de curând, un raport care arată cât de afectată ar fi România de un cutremur major. Cifrele sunt absolut îngrijorătoare, doar în Capitală s-ar putea prăbuși cel puțin o sută de clădiri. Iată câte victime am putea avea în cazul unui seism de 7 grade pe scara Richter și ce spun autoritățile!

Cifre înfiorătoare în cazul unui seism de 7 grade pe scara Richter

Scenariu alarmant în cazul producerii unui cutremur puternic. Conform unui raport întocmit de experții de la Comitetul pentru Situații de Urgență al Municipiului București, cel puțin o sută de clădiri s-ar putea prăbuși în Capitală și 23.000 de clădiri de locuit ar fi puternic avariate.

Printre acestea se numără unități sanitare, unități de pompieri, dar și școli și grădinițe care funcționează în clădiri cu risc seismic. Mai grav e că, 6.500 de oameni ar putea să-și piardă viața, în timp ce mai mult de 16.000 de persoane ar putea fi rănite grav, potrivit Digi 24.

În Capitală, deşi situația este extrem de gravă, multe blocuri nici nu au fost expertizate, astfel Curtea de Conturi a acuzat administrația locală că nu ia suficiente măsuri pentru a limita efectele unui cutremur major.

„Există mulți bani în PNRR și noi am aplicat și cu clădiri publice și cu blocuri de locuințe private care o să primească finanțare integrală din PNRR, am aplicat cu proiecte de 50 de milioane de euro.”, a fost replica lui Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, potrivit aceleiași surse.

Ultimul cutremur devastator din Romania s-a produs in 1977
Ultimul cutremur devastator din Romania s-a produs in 1977

București, capitala cu cel mai mare risc seismic din Europa

În cazul unui seism puternic, București ar fi cea mai afectată capitală europeană. Așa cum am văzut și mai sus, sute de clădiri riscă să se prăbușească de îndată, la un seism cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter.

„Un mare cutremur cu magnitudinea de peste 7,2 pe scara Richter ar putea fi un dezastru pentru București și alte zone afectate, suprapunându-se tragediei pandemice.

Cutremurul din 4 martie 1977 a ucis circa 1.500 de români, fiind alți 11.300 de răniți. În București, s-au prăbușit 33 de blocuri, alte 35.000 de clădiri au fost grav afectate, iar orașul Zimnicea s-a prăbușit, fiind devastat.

Astăzi, un cutremur similar celui din 1977 ar fi o nenorocire.”, avertiza, anul trecut, Marius Marinescu, fost senator şi inginer constructor, potrivit DCNews.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...