SPECIAL

Scandal la procesul șefului de la Metrou. Instanța acuză sindicaliștii de încercare de intimidare

Gabriela del Pupo 11.08.2022, 12:56
Scandal la procesul șefului de la Metrou. Instanța acuză sindicaliștii de încercare de intimidare

Ion Rădoi, liderul suspendat al Sindicatului Liber Metrou nu se schimbă în ceea ce privește comportamentul de a fi înconjurat de susținători care au uneori un comportament amenințător. Rădoi încearcă de câteva săptămâni să conteste în instanță măsura sechestrului pe proprietățile sindicatului pe care l-a condus, avocații săi argumentând că acest sechestru este pus pe bunurile unei terțe părți în dosar. Astăzi în instanță un susținător al liderului de la metrou a făcut fotografii în sala de judecată, iar magistrații au reacționat prompt spunând că se simt amenințați.

„Și noi mergem pe stradă”

În instanțele din România rareori sunt permise fotografierea sau filmarea și doar după o cerere făcută în prealabil judecătorilor care fac parte din completul de judecată. Astăzi totuși un susținător al lui Ion Rădoi a făcut poze cu telefonul judecătorilor iar aceștia au solicitat o echipă de IT pentru a verifica telefonul acestuia. De asemenea judecătorii au precizat că acest gest îi face să se simtă amenințati.

„De ce ați făcut poză la complet (de judecată n.r) să știți că și noi mergem pe stradă. Vreți să ne intimidați?” ar fi spus judecătorii conform surselor impact.ro.

Bărbatul nu a fost amendat pentru gestul său însă un specialist a fost chemat pentru a șterge imaginile cu magistrații.

Sechestru pe bunuri de un milion de euro

Curtea de Apel București a stabilit astăzi un nou termen la contestația lui Ion Rădoi și a partenerei lui, Elena Claudia Mina, împotriva deciziei Tribunalului București din data de 18 iulie, prin care magistrații au menținut măsura sechestrului asigurator pe hotelul, restaurantul și vilele firmei Sindomet Servcom SRL de la Bușteni, imobile în valoarea totală de 1.109.111 de euro. Avocatul lui Ion Rădoi argumentează că măsurile asiguratorii sunt obligatorii a fi luate cu privire la bunurile inculpaților, nu și ale terților și că bunurile pe care a fost pus sechestru ar fi fost edificate de firma Sindomet Servcom SRL, din cotizațiile membrilor de sindicat, cu mult înainte de perioada pretins infracțională la care fac referire procurorii DNA, conform news.ro.

Ion Radoi in fata ministrului Catalin Drula
Ion Radoi in fata ministrului Catalin Drula

„Intenția este ca firma sindicatului să intre în faliment, iar Metrorex să execute aceste bunuri”, a declarat în fața instanței avocata lui Ion Rădoi.

DNA argumentează însă că măsura este justificată având în vedere acuzațiile care se aduc celor doi în dosar.

„Cei doi contestatori au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni prevăzute de art.13 din Legea nr. 78/2000, adică folosirea influenței în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, respectiv complicitate la această infracțiune. Față de aceste dispoziții legale și față de obiectul infracțiunii, luarea măsurilor asiguratorii este obligatorie. Legea autorizează confiscarea specială asupra acestor bunuri.

Există probe că SC Sindomet Servcom SRL a obținut foloase necuvenite de 10 milioane de lei prin acțiunile inculpatului Ion Rădoi. În mod corect procurorul de caz a efectuat o evaluare obiectivă a acestor bunuri. Am folosit valorile minimale, de aceea valoarea bunurilor este net inferioară foloaselor necuvenite”, a declarat procurorul DNA.

Rădoi și apropiații săi cunoscuți pentru amenințări

Poate cel mai dur conflict a fost în martie 2011 atunci când Cătălin Drulă, care începuse să desființeze tarabele și chioșcurile închiriate ilegal de către firma sindicatului, era vizat de discuții între sindicaliști. Pe grupurile interne ale sindicatului susținătorii lui Rădoi discutau chiar să pună un preț pe capetele lui Drulă și a șefului Metrorex de atunci, să angajeze „racheți ucraineni”.

Rădoi a făcut demersuri și în jurul liderilor PNL, chiar Ludovic Orban, care era și premier la acea vreme, dar și la unii primari de sector pentru a opri demolările. Unele dintre aceste demersuri au avut și succes iar chioșcurile din stațiile de metrou din Capitală au fost demolate parțial.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...