Scandal la cel mai înalt nivel în NATO. Șeful marinei germane, chemat să dea explicații după declarațiile pro-Putin

Badea Violeta 22.01.2022, 23:51
Scandal la cel mai înalt nivel în NATO. Șeful marinei germane, chemat să dea explicații după declarațiile pro-Putin

Tensiuni uriașe în Germania, după ce șeful marinei militare germane, viceamiralul Kay-Achim Schoenbach, a spus că Vladimir Putin merită respectat. Mai mult, acesta a precizat că Ucraina nu are nicio șansă să recupereze Crimeea de la ruși. La scurt timp după aceste declarații uluitoare, șeful marinei germane a fost chemat de urgență să dea explicații pentru cele spuse. Iată care a fost reacția acestuia!

NATO, enervată de declarația șeful marinei germane

Ministerul german al apărării a rămas cu gura căscată după ce a urmărit o înregistrare video în care șeful marinei militare germane afirma că preşedintele rus Vladimir Putin trebuie să fie tratat cu respect şi că Ucraina nu va recupera niciodată Crimeea.

Declaraţiile lui Kay-Achim Schoenbach au fost făcute în India, la o discuţie organizată de un institut de studii strategice.

„Ce vrea el (Putin) cu adevărat e să fie tratat cu respect. Şi, Dumnezeule, să arăţi cuiva respect e atât de ieftin, nu costă nimic.

E chiar uşor să îi acordăm respectul cuvenit şi respectul pe care, probabil, îl şi merită”, a spus șeful marinei militare germane.

Mai mult, Schoenbach a mai spus că „peninsula Crimeea e pierdută, nu va mai reveni niciodată înapoi (la Ucraina), acesta este un fapt”, ceea ce e în totală contradicţie cu actuala poziţie a Occidentului referitoare la anexarea ilegală a Crimeii de către Federaţia Rusă, în anul 2014.

Ministerul german al apărării a precizat că afirmațiile viceamiralului nu reprezintă și poziţia oficială a guvernului de la Bonn, potrivit Reuters. De altfel, Kay-Achim Schoenbach a fost chemat de urgență să dea explicații pentru cele spuse.

Seful marinei germane 1
Seful marinei germane 

Cum a răspuns șeful marinei germane

În cadrul acestei discuţii pe care a purtat-o cu ministerul german , Kay-Achim Schoenbach și-a cerut scuze pentru comentariile sale referitoare la președintele rus.

Acesta a recunoscut că a comis o greșeală. De altfel, Kay-Achim Schoenbach a precizat că declarațiile sale reprezintă strict o părere personală și nu au nicio legătură cu ministerul apărării.

Nu doar ministerul apărării german a cerut o lămurire, ci și Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei. Cuvintele rostite de șeful marinei germane i-a enervat pe reprezentanții Ministerelor de Externe şi Apărării din Germania, notează Der Spiegel.

Publicația precizează că ministrul Apărării Christina Lambrecht,  inspectorul general al armatei germane Eberhard Zorn şi consilierul ei de relaţii publice i-au cerut lui Kai-Achim Schönbach să-şi clarifice imediat declaraţiile şi să-și ceară scuze public.

Urmăriți Impact.ro și pe