Scandal la audierea lui Alexandru Rafila. Ce acuzații i se aduc: „Neglijență criminală față de pacienți”

Corina Oprea 14.06.2023, 18:03

A avut loc audierea membrilor viitorului Guvern propuși de Marcel Ciolacu. Discuțiile nu au decurs în liniște, pentru că au fost aduse acuzații grave mai ales la adresa lui Alexandru Rafila. Chiar și unul dintre colegii săi de partid l-a atacat pe celebrul profesor și și-a exprimat nemulțumirea față de noul Guvern al României.

Scandal mare din cauza lui Alexandru Rafila

Miercuri, 14 iunie, au avut loc audierile în comisiile parlamentare a miniștrilor propuși pentru ocuparea locurilor din noul Guvern al lui Ciolacu. Printre cele mai controversate nume se numără Alexandru Rafila, care astăzi a avut parte de o audiere la care nu se aștepta: acuzații care au dus la un scandal de zile mari.

Parlamentarii USR au fost prezenți la audierea lui Alexandru Rafila. Aceștia aveau asupra lor mai multe pancarte prin care îi aduceau ministrului Sănătății acuzații grave. Astfel, parlamentarii din Sănătate susțineau că profesorul Rafila a „distrus planul național de combatere a cancerului” .

Ministrul Sănătății a încerca să se scuze, spunând că mereu a avut intenții bune. Astfel, susține că tot ce a încercat să facă a fost implementarea unui plan nediscriminatoriu, care să îi ia în calcul pe toți pacienții oncologici.

„Am demisionat din funcția de președinte al comisiei de combatere a cancerului și l-am indicat pe domnul Achimaș. Vrem să facem un plan care să nu fie discriminatoriu. Ați văzut scrisoarea pacienților cu cancer de melanom care solicitau să fie incluși în acest plan și care au fost lăsați în afară?Finanțarea planului nu respectă legea finanțelor publice și legea bugetului de stat”, a răspuns ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila, contestat și de colegii de partid

Alexandru Rafila nu este susținut nici de propriii săi colegi de partid. Aceștia sunt nemulțumiți de faptul că profesorul a decis să vină cu o nouă formă a planului național de combatere și control a cancerului. În acest context, deputatul PSD Patriciu Achimaș-Cadariu l-a acuzat pe colegul său de breaslă de „neglijență criminală”.

PSD-istul a amenințat că nu va vota noul Guvern doar din cauza faptului că din el face parte Alexandru Rafila, pe care îl consideră un om fără cuvânt, care nu s-a ocupat de aplicarea planului național de combatere și control a cancerului și i-a neglijat pe pacienții care suferă de această boală și au nevoie de ajutor. Astfel, politicianul susține că România nu are nevoie de asemenea oameni la conducere: incompetenți și nepăsători.

„Vreau să spun de la bun început că vă acuz de neglijență criminală față de pacienții de cancer prin neaplicarea planului de cancer, motiv pentru care voi vota împotriva nominalizării dvs. Atunci când un om e căzut pe stradă și un medic trece pe lângă el, e obligat să-l ajute. Dacă există un instrument prin care poți salva viața pacienților de cancer și nu îl aplici e ca și cum de apropii de om, te dai înapoi și îi spui că o să trec peste zece minute. Asta s-a întâmplat și ați spus că faceți norme. Un neadevăr, ca toate celelalte neadevăruri pe care le-ați rostit vizavi de acest lucru.

Vorbiți de empatie. Empatie au medicii care privesc pacienții în ochi, nu cred că este cazul. Față de pacienți incompetență și neglijență criminală. Față de medici, incompetență și denigrare (…) Folosiți sintagma cu construcția când distrugeți tot ce funcționează. Ați distrus speranța oamenilor, asta e cel mai rău. Când omori speranța. Când omori speranța e cel mai rău lucru din lume.”, a spus deputatul PSD Patriciu Achimaș-Cadariu.

Urmăriți Impact.ro și pe