Satul din România unde se vorbeşte o limbă unică în lume. Doar locuitorii o înţeleg

Beatrice Dumitru 24.11.2021, 14:42
Satul din România unde se vorbeşte o limbă unică în lume. Doar locuitorii o înţeleg

În România există un sat în care de 100 de ani se vorbește o limbă secretă, unică în lume. Aceasta s-a transmis din generație în generație, până în ziua de astăzi. Limba gumuțească nu are nicio legătură cu vocabularul limbii române.

În ce sat din România se vorbește această limbă

Această limbă unică a fost inventată de geamgiii din Apuseni și la început era un cod secret al acestora, pentru că nu voiau să-i îneleagă nimeni atunci când mergeu prin țară ca să vândă geamuri. Limba gumuțească sau limba de sticlă este vorbită doar de locuitorii din acest sat din România.

Este vorba despre Mărgău, satul de reședință al comunei cu același nume, din județul Cluj. Sunt mii de cuvinte pe care geamgii, fără prea multă carte, le spuneau în această limbă secretă, pentru a-și putea face meseria.  Aproape toți locuitorii din acest sat erau geamgii.

Satul din România unde se vorbeşte o limbă unică în lume. Doar locuitorii o înţeleg
Satul unde se vorbește o limbă secretă.

Gumuțeasca este un argou pe care l-au inventat mărgăuanii când au plecat cu geamuri ca să nu înțeleagă ceilalți ce vorbesc, cât este prețul și așa mai departe. Astfel ei au inventat o limbă ca să se descurce în țară, și să stabilească prețul la geamuri fără ca străinii să înțeleagă,” a declarat Octavian Ciurtin, proprietarul unei pensiuni din zonă, pentru emisiunea „Asta-i România”, de la Kanal D.

Expresii în limba gumuțească

Cuvintele din limba gumuțească nu au nicio legătură cu vocabularul limbii române. Localnicii spun că pentru ei nu este o limbă grea, dar pentru cei care vin din afară este foarte complicată. Iată câteva cuvinte din limba gumuțească:

Munuc, s-asface spurav!“ („Fii atent că e om rău!“)

„Munuc, s-asface deapsă!“ („E un om bun!“)

„Munuc, atină gădineală!“ („Să ceri mâncare!“)

Tălăuzești? (Vorbești gumuțeasca?/ înțelegi?)

Tălăuz (sticlă)

Munuc, s-asface deapsă! (Băi, e om bun!)

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...