Satul cu cei mai mulți oameni care au ajuns la 100 de ani. Secretul explicat de oamenii de știință

Stan Filon 16.02.2022, 08:45

Un orășel de munte din Italia deține recordul pentru cei mai mulți locuitori care au trecut de vârsta de 100 de ani! Cercetătorii au mers de multe ori în acea localitate, unde au încercat să afle care este secretul longevității oamenilor de aici. Aceștia au tras câteva concluzii, după ce le-au aflat poveștile oamenilor trecuți de o sută de ani, pe care le veți găsi mai jos.

Satul cu cei mai mulți oameni care au ajuns la 100 de ani

Orășelul Perdasdefogu este unul izolat de munte de pe insula italiană Sardinia. Acesta a atras atenția însă tuturor cercetătorilor din lume, care studiază geriatria, după ce localitatea care numără mai puțin de 2.000 de suflete a înregistrat nu mai puțin de 10 cazuri de oameni în vârstă de peste 100 de ani. Aceștia nu doar că sunt destul de bătrâni, însă sunt și cât se poate de activi! Vittorio Lai, poreclit „Pistol”, și-a sărbătorit ziua weekendul-ul acesta. A fost o aniversare specială, deoarece a împlinit 100 de ani. Este însă foarte activ: conduce zilnic și ocazional merge la vânătoare de mistreți.

Și Piuccia Lai are emoții, deoarece vine ziua ei de naștere. Și ea va împlini tot 100 de ani săptămâna aceasta și este, de asemenea, cât se poate de activă. Călătorește foarte des cu avionul la Milano, unde își vizitează copiii. Cei doi centenari nu sunt rude, însă au copilărit împreună în orășelul de munte.

Satul cu cei mai multi oameni care au ajuns la 100 de ani
Satul cu cei mai multi oameni care au ajuns la 100 de ani

Perdasdefogu a ajuns și în Cartea Recordurilor

Sardinia se numără printre cele cinci regiuni ale lumii cu concentrații mari de persoane care au atins vârsta de 100 de ani, pe insulă trăind în momentul de față 534 de centenari. Perdasdefogu bate însă toate recordurile, înregistrând de 16 ori mai mulți centenari decât media națională.

Perdasdefogu a ajuns să fie menționat și în Cartea Recordurilor, în 2012, când Familia Melis, formată din 9 frați, au intrat în Guinness World Records ca fiind cei mai bătrâni frați din lume. Aveau împreună 818 ani. Cea mai mare dintre frați, Consolata Melis, a fost cea mai longevivă, trecând în lumea celor drepți la vârsta de 105 ani.

Cum era de așteptat, orășelul italian a fost invadat de cercetători, care vor să afle secretul longevității oamenilor din Perdasdefogu. După ce au vorbit cu mulți localnici, cercetătorii au găsit câteva explicații pentru longevitatea cetățenilor orașului: aerul curat, stilul activ de viață și dieta cu multe legume proaspete.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...