Sărbătoare importantă pentru creștini, în calendar. Ce nu ai voie să faci astăzi, 9 decembrie

Beatrice Dumitru 09.12.2022, 08:14
Sărbătoare importantă pentru creștini, în calendar. Ce nu ai voie să faci astăzi, 9 decembrie

În Calendarul ortodox 2022, la 9 decembrie, se face în fiecare an pomenirea zămislirii Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana. Sfantul Ioachim era din seminția lui Iuda și descendent al Regelui David, iar Ana era fiica preotului Matan, din seminția lui Levi. Ce nu au voie creștinii să facă astăzi, 9 decembrie.

9 decembrie. Zămislirea Sfintei Fecioare Maria

Ana s-a căsătorit în Nazaret cu Ioachim și la bătrânețe a născut-o pe Maica Domnului. Cei doi duceau o viață curată înaintea lui Dumnezeu și la fiecare praznic luau două părți din câștigul lor pentru a dărui săracilor și lui Dumnezeu, dar nu erau binecuvântați cu un copil.

La bătrânețe au mers la Iersulaim să se roage, iar Dumnezeu a ascultat rugile celor doi soți și a trimis pe îngerul Său să le îndeplinească dorința. Sfânta Fecioară Maria este zămislită de Sfinții şi Drepții Ioachim şi Ana în urma rugăciunilor lor stăruitoare prin minune dumnezeiască, dar după legea firii umane. Arhanghelul Bunei Vestiri le-a vestit că vor fi părinții unei copile sfinte care va fi Maica Domnului.

Sărbătoare importantă pentru creștini, în calendar. Ce nu ai voie să faci astăzi, 9 decembrie
Fecioara Maria a fost zămislită din Sf. Ana și Ioachim.

9 decembrie. Rugăciune către Sfânta Ana

Astăzi, 9 decembrie, creștinii pot să rostească o rugăciune puternică pentru a avea copii și liniște în căsnicie și este zi de post, nu se mânâncă de dulce. Sfinții Ioachim şi Ana sunt pomeniţi la finalul tuturor sfintelor slujbe din Biserica Ortodoxă.

Pomenirea se încheie cu numele Sfinților Ioachim și Ana pentru că din ei s-a născut Maica Domnului. Așadar, cu rostirea numelui Maicii Domnului începem și cu sfinții și dumnezeieștii părinți Ioachim și Ana terminăm, fiindcă ei sunt cei ce au născut-o pe cea care este pricina îndumnezeirii tuturor oamenilor. Toți acei sfinți pe care îi pomenim s-au mântuit și au fost slăviți de Dumnezeu pentru că Sfinții Ioachim și Ana au născut-o pe Născătoarea de Dumnezeu, pe Maica Domnului și Maica noastră a tuturor”, a spus arhimandritul Hrisostom Papadakis.

Tropar la sărbătoarea Zămislirii Sfintei Fecioare Maria – Glasul 4

„Astăzi legăturile nerodirii de fii se dezleagă; că Dumnezeu auzind pe Sfinţii şi Drepţii Ioachim şi Ana, mai presus de orice nădejde le-a făgăduit lămurit că vor naşte pe Fiica lui Dumnezeu, din care S-a născut Cel Necuprins, Om făcându-Se, poruncind Îngerului să-i strige: Bucură-te cea Plină de har, Domnul este cu tine!”

La 9 decembrie, în Calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți Sfânta prorociță Ana, mama Prorocului Samuel, Cuviosul Ștefan cel Strălucit și Sfinții mucenici Sositeu, Narsu și Isaac.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...