Săptămâna de lucru va fi de patru zile, în loc de cinci? Cine a venit cu propunerea inedită: „Pentru progresul civilizației“

Iancu Andreea 17.11.2020, 12:08
Săptămâna de lucru va fi de patru zile, în loc de cinci? Cine a venit cu propunerea inedită:  „Pentru progresul civilizației“

De foarte multă vreme s-a adus în discuție scurtarea programului de lucru, micșorând săptămâna lucrătoare de la cinci zile la patru zile. Totuși, până în acest moment nu au fost luate decizii în acest sens. Pandemia însă, a schimbat perspectiva autorităților dar și a angajatorilor. Mulți se gândesc să introducă săptămâna de lucru de patru zile, în loc de cinci.

Cine ar putea beneficia de săptămâna de lucru de patru zile

Angajații din Marea Britanie, Germania, Spania dar și alte țări ar putea lua în considerarea adoptării unui program de lucru redus. Măsura ar putea ajuta economiile să își revină în urma crizei generate de pandemia de coronavirus, conform unui grup de politicieni de stânga și reprezentanți ai sindicatelor din Europa, afirmă The Guardian, citat de Mediafax. O scrisoare trimisă de către Boris Johnson către cancelarul german Angela Merkle, dar și premierului spaniol Pedro Sanchez și altor lideri europeni notează că o săptămână de lucrur de patru zile ar ajuta în lupta cu criza economică, generată de pandemie.

Textul susține faptul că ar exista o oportunitate de regândire a modelelor de lucru, dar și o reducere a consumului de energie, în contextul eforturilor de a combate criza climatică.

„De-a lungul istoriei, programul redus de lucru a fost folosit în vreme de criză şi recesiune economică. Pentru progresul civizilaţiei, a sosit momentul de a profita de această oportunitate şi a merge către săptămâna redusă de lucru”, se arată în scrisoare.

Unii angajați ar putea beneficia de o săptămână lucrătoare de patru zile în loc de cinci foto - Pexels
Unii angajați ar putea beneficia de o săptămână lucrătoare de patru zile în loc de cinci
foto – Pexels

Ce efecte ar putea avea săptămâna de lucru de patru zile

Dincolo de faptul că angajații s-ar bucura să petreacă mai puțin timp la locul de muncă, propunerea instituirii unei săptămâni de lucru de patru zile ar crește productivitatea și starea psihică a angajaților. De asemenea, potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie, o astfel de reducere a programului în sectorul public, ar oferi posibilitatea de a crea jumătate de milion de locuri noi de muncă. Astfel, rata șomajului ar fi limitată.

Pandemia de coronavirus grăbește adoptarea acestei propuneri, în ciuda faptului că multe dintre beneficiile programului se suprapun în teorie cu avantajele muncii de acasă. Pe de altă parte, există voci care nu agreează o astfel de idee. unii economiști de dreapta consideră că munca ar deveni mai puțin eficientă și ar fi afectate nivelurile de trai. Și The Confederation of British Industry, cel mai mare grup de lobby pentru businessul britanic, considera în anul 2019 că o săptămână de lucru de patru zile ar reprezenta o direcție greșită.

Totuși, în contextul actual, sindicatul german IG Metall, cel mai mare din Germania, considera introducerea reducerea săptămânii de lucru drept salvarea locurilor de muncă de care e nevoie în sectorul auto. Pe de altă parte, liderii Volkswagen nu au apreciată această măsură.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...