Salariul uriaș pe care îl lua Dan Matei Agathon de la o importantă organizație din România. ”Îi mai dădeam și eu în plus de la mine 1500 de euro!”

Mihnea Tălău 20.07.2023, 16:29
Salariul uriaș pe care îl lua Dan Matei Agathon de la o importantă organizație din România. ”Îi mai dădeam și eu în plus de la mine 1500 de euro!”

Fostul ministru al Turismului, Dan Matei Agathon, a încetat joi din viață, la vârsta de 74 de ani. El era cunoscut ca fiind inițiatorul proiectului Dracula Park. În afară de calitatea de ministru el a fost și secretar general și purtător de cuvânt al Confederației Patronale din Industria României (CONPIROM), unde avea un salariu uriaș.

A fost ministru al Turismului de două ori, în perioada 1992 – 1996 și apoi din 2000 până în 2003, fiind cel mai longeviv ministru al Turismului din țara noastră.

Ce salariu încasa în privat Dan Matei Agathon

Mai apoi, Dan Matei Agathon a fost secretar general și purtător de cuvânt al Confederației Patronale din Industria României (CONPIROM). În aprilie 2010, Agathon a fost numit purtător de cuvânt al Alianței Confederațiilor Patronale din România (ACPR).

Venitul net pe care îl încasa Dan Matei Agathon, fost secretargeneral şi purtător de cuvânt al CONPIROM, era de 60.000 de euro net pe an, declara Vasile Turcu, președintele de atunci al Confederației.

„Îi dădeam 3.500 de euro net şi 1.500 de euro bonus de la mine. Îl plăteam bine ca să fie purtător de cuvânt, să întărească imaginea executivului, chiar eu i-am făcut legăturile cu presa, pentru că nu cunoştea pe nimeni”, a declarat la acea vreme Vasile Turcu.

În iunie 2013, Agathon era președintele Federației Patronatelor din Turism și Servicii (FPTS). Legăturile sale în sfera patronală însă au început încă de la începutul anilor 1990, când a fost subsecretar de stat și împuternicit special al Guvernului în relațiile cu sindicatele și patronatul.

Care este cauza morții lui Dan Matei Agathon.

Cauza morții fostului ministru

Anunțul morții sale a fost făcut de Alin Burcea, prim-vicepreședinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT). Se pare că decesul a survenit din cauza complicațiilor provocate de diabet, afecțiune de care acesta suferea de mai mult timp.

Starea sănătății sale se deteriorase accentuat în ultima perioadă. Potrivit unor surse, decesul lui Dan Matei Agathon a fost cauzat de complicaţii provocate de diabet. În ultimele luni starea sa de sănătate s-a înrăutățit, iar organismul său nu a mai răspuns la tratamentul împotriva bolii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...