S-au împlinit 20 de ani de la moartea lui Cătălin Hîldan. Ce mesaje emoționante au lăsat fanii în memoria „Unicului Căpitan”

Marian Cărăvan 05.10.2020, 11:11
S-au împlinit 20 de ani de la moartea lui Cătălin Hîldan. Ce mesaje emoționante au lăsat fanii în memoria „Unicului Căpitan”

De două decenii încoace, fiecare început de octombrie e trist pentru dinamoviști. S-au împlinit 20 de ani de la moartea lui Cătălin Hîldan, iar fanii au lăsat mesaje emoționante în memoria „Unicului Căpitan”.

Mesaje emoționante pentru „Unicul Căpitan”, la 20 de ani de la moartea lui Cătălin Hîldan

Început de octombrie încărcat de emoție de toamnă. Pentru Dinamo, pentru cei ce iubesc această echipă, 5 octombrie e mai mult decât o simplă dată în calendar. E ziua în care, în urmă cu două decenii, Dinamo îl pierdea pe cel ce a rămas în amintirea suporterilor drept „Unicul Căpitan”. În fatidica zi de 5 octombrie 2000, Cătălin Hîldan, pe atunci un tânăr fotbalist de 24 de ani, a decedat în timpul unui amical la Oltenița.

Era minutul 74 al meciului amical SN Olteniţa – Dinamo, când Cătălin Hîldan a suferit un accident vascular cerebral. Decesul a fost constatat de medicii de la spitalul din localitatea unde s-a disputat meciul. De atunci, Dinamo a decis retragerea tricoului cu numărul 11, iar fanii din Peluza Cătălin Hîldan cântă la fiecare meci în memoria „Unicului Căpitan”.

De-a lungul timpului, fanii i-au dedicat unele momente speciale, coregrafiile fiind concepute pentru păstrarea amintirii celui ce avea să fie supranumit „Unicul Căpitan”. Mesaje emoționante au curs de atunci, iar acestea răsună și la 20 de ani de la moartea lui Cătălin Hîldan „Unicul Căpitan”.

catalin hildan unicul capitan
S-au împlinit 20 de ani de la moartea lui Cătălin Hîldan. Ce mesaje emoționante au lăsat fanii în memoria „Unicului Căpitan”

Cătălin Hîldan: „Mai bine mor pe teren decât să mă retrag din fotbal”

Cătălin Hîldan s-a născut la Brănești, la data de 3 februarie 1976 și s-a alăturat juniorilor lui Dinamo când avea 12 ani. A evoluat 138 de meciuri pentru „câini”, între 1994 și 2000.

Cel mai important gol a fost cel din finala Cupei României câștigată în fața Craiovei, în anul 2000.

A fost selecționat la EURO 2000, însă nu a fost folosit niciun minut. Un moment pe care l-a descris ca fiind una dintre cele mai mari dezamăgiri din cariera sa.

În vara aceluiași an, Hîldan a leșinat pe teren la un antrenament. Medicii l-au sfătuit pe mijlocaș să renunțe definitiv la fotbal.

„Mai bine mor pe teren decât să fac asta!”, ar fi zis atunci Cătălin Hîldan, povestesc apropiații.

Hîldan a iubit fotbalul și spiritul dinamovist. A murit pe 5 octombrie 2000, la doar 24 de ani, într-un amical la Oltenița. Diagnosticul a fost anevrism cerebral, însă cauzele au pornit controverse. Suporterii nu l-au uitat și, la două decenii distanță, încă îi scandează numele pe stadion. Chipul lui Hîldan, „Unicul Căpitan”, se va regăsi veșnic în peluza care îi poartă numele.

Florentin Petre, mesaj cu inima frântă

„Azi se fac 20 de ani…două decenii…și mie îmi pare o clipă. Parcă ieri alergai, te trânteai fericit pe gazonul stadionului și viața părea să-ți spună ”Căpitane, o să trăiești cât lumea! Prea iubești fiecare clipă și ești atât de înverșunat pentru fiecare meci sau antrenament.”
CĂTĂTLIN HÎLDAN ne-a fost nu doar coleg de echipă ci model. Ne molipsea cu verva și râsul lui și știa să devină serios atunci când se apuca de joc. Jocul nu-l lua în glumă! După el, asta făceam și noi. Imitam și învățam etica fotbalului dar și lecții de psihologie: voință, motivație, stimă de sine…
Cum aș putea să intru vreodată pe stadionul ȘTEFAN CEL MARE și ochii mei să nu-l caute pe teren? Eu încă îi aud glasul: ”Mai muuuult” Hai că se poate! Hai, băieții!”. Îl văd agitându-se, luandu-ne-n brațe, bucurându-ne sălbatic așa cum le stătea bine ”câinilor”câștigători.
CĂTĂLIN HÎLDAN și-a încheiat socotelile cu viața prea devreme dar în felul în care a vrut: pe teren. Ca un erou, la datorie.
Atâta timp cât îl purtăm în suflete, n-a murit.

Dumnezeu să-l aibă în paza lui și să-i poarte sufletul în lumină!”, a scris în această dimineață Florentin Petre, fost coechipier la Dinamo cu „Unicul Căpitan”.

Urmăriți Impact.ro și pe