S-a schimbat legea pentru șoferii din România: scapi mai ușor de amenzile de circulație, unde depui contestația

Gabriel Peneș 29.06.2023, 11:34
S-a schimbat legea pentru șoferii din România: scapi mai ușor de amenzile de circulație, unde depui contestația

Șoferii pot răsufla ușurați de acum încolo. O nouă lege aduce schimbări în ceea ce privește contestațiile pe care conducătorii auto le pot face dacă sunt penalizați în trafic de poliție. Dispozițiile legislative ușurează viața multor șoferi care, altfel, erau nevoiți să facă drumuri lungi pentru a depune o contestație la o amendă.

S-a schimbat legea pentru șoferii din România

Șoferii vor avea viață ceva mai ușoară de acum încolo. Și asta, pentru că deputaţii au adoptat un proiect prin care un şofer poate face plângere împotriva unei amenzi primite şi la judecătoria din zona în care acesta are domiciliul. În prezent, plângerea trebuie depusă la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.

Astfel, iniţiativa legislativă modifică primul alineat al art. 118 din Capitolul VIII, ”Căi de atac împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei”, al OUG 195/2002, după cum urmează: ”Împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătorie în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta ori la judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliului sau sediul contravenientul”, scrie digi24.ro.

În forma aflată încă în vigoare a acestei ordonanţe de urgenţă este prevăzut că: ”Împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta”.

S-a schimbat legea pentru șoferii din România: scapi mai ușor de amenzile de circulație, unde depui contestația
De acum încolo, șoferii amendați în trafic vor putea depune contestațiile și la judecătoriile aflate în raza propriului domiciliu

Unde se depune contestația pentru amenzi

Pe de altă parte, Parlamentul a adoptat și proiectul de lege care prevede că niciun şofer băut, drogat sau fără permis, care produce accidente mortale să nu mai scape de executarea pedepsei cu închisoarea, conform adevarul.ro.

„Legea Anastasia (denumită astfel în memoria fetiței de 4 ani ucise la 1 iunie 2022 în fața casei) pe care am inițiat-o, a fost votată, astăzi, de Camera Deputaților și va merge spre promulgare la președintele României”, a anunțat inițiatorul legii, senatorul social-democrat, Robert Cazanciuc.

Parlamentarul a mai arătat că „au murit prea mulți oameni nevinovați, prea multe familii au trecut prin drame, în ultimii ani” și „a venit vremea să punem capăt tragediilor”.

Modificarea adusă este aceea că în urma unei ucideri din culpă din cauza conducerii unui autovehicul fără permis sau sub influența alcoolului ori a unor substanțe interzise nu mai poată fi aplicată condamnarea cu suspendare, cum permite Codul Penal în prezent, ci este prevăzută pedeapsă cu executare, pentru concurs de infracțiuni.

Amintim că, pentru al șaselea an consecutiv, România a fost prima în Uniunea Europeană, în ceea ce privește numărul de decese rezultate din accidentele de mașină.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....