S-a schimbat Codul Rutier în 2023. Cum poți acum să reduci perioada în care ai permisul suspendat

Beatrice Dumitru 22.02.2023, 15:55
S-a schimbat Codul Rutier în 2023. Cum poți acum să reduci perioada în care ai permisul suspendat

Au fost făcute schimbări în Codul Rutier, deoarece prevederile legate de circulația în sensul giratoriu nu erau suficient de clare, iar asta ducea la interpretări diferite în cazul accidentelor auto petrecute acolo. De asemenea, modificările se referă și la posibilitatea de a reduce perioada în care ai permisul suspendat. Ce prevede Codul Rutier.

Cum se reduce perioada de suspendare a permisului de conducere

Guvernanții au modificat, printr-o hotărâre apărută acum câteva zile, regulamentul Codului Rutier care clarifică o serie de aspecte din legislație, dar care și elimină unele interpretări neunitare ale acesteia. Cele mai importante modificări vizează circulația în intersecțiile cu sens giratoriu și cum se poate reduce perioada în care un șofer are permisul suspendat.

Cum să reduci perioada în care ai permisul suspendat, potrivit Codului Rutier. În regulament scrie că „cererea se depune în primele două treimi ale perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru care titularul permisului de conducere solicită reducerea”, nu că „cererea se depune, după caz, până în a 30-a zi, respectiv a 45-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare”, cum era înainte.

S-a schimbat Codul Rutier în 2023. Cum poți acum să reduci perioada în care ai permisul suspendat
Noi schimbări în Codul Rutier.

Ce se întâmplă cu permisele de conducere reținute în funcție de abaterile săvârșite de șoferi. Codul Rutier prevede că permisul de conducere, cu excepția celui eliberat de o autoritate străină, se înaintează la serviciul poliției rutiere care îl are în evidență pe șofer în vederea restituirii, în prima zi lucrătoare care urmează celei în care au fost efectuate mențiunile, dacă titularul acestuia nu a solicitat restituirea la nivelul acestei structuri ori reținerea documentului nu s-a făcut pentru punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, părăsirea locului accidentului, fără încuviințarea autorităților, când perioada de valabilitate a permisului a expirat.

Ce trebuie să știe șoferii despre sensul giratoriu

O altă modificare vizează circulația în intersecțiile cu sens giratoriu. Regulamentul stabilește acum că intersecția cu sens giratoriu reprezintă o intersecție dirijată, semnalizată ca atare, prevăzută cu una sau mai multe benzi de circulație, în care circulația se desfășoară într-o singură direcție în jurul unei zone centrale, potrivit avocatnet.ro.

Apoi, actul normativ stabilește că, în cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...