S-a întâmplat cu pensiile românilor, chiar dacă nu ai crede: milioane de pensionari trebuie să știe

Gabriel Peneș 27.10.2022, 10:55
S-a întâmplat cu pensiile românilor, chiar dacă nu ai crede: milioane de pensionari trebuie să știe

Pensiile românilor au devenit o miză electorală importantă, stârnind un adevărat „război al declarațiilor” chiar între PSD și PNL, partide partenere la guvernare. După ce Marcel Ciolacu, șeful social-democraților i-a atacat pe liberali spunând că aceștia n-ar fi mărit pensiile dacă PSD nu intra în guvern, replica PNL nu s-a lăsat așteptată.

S-a întâmplat cu pensiile românilor, chiar dacă nu ai crede

Pensiile românilor au devenit o miză electorala imensă, iar mărirea acestora a devenit un punct nodal în discursul politicienilor. Deși parteneri la guvernare, PSD și PNL nu se sfiesc să se atace pe această temă.

Recent, într-un clip electoral publicat de PSD pe Facebook, Marcel Ciolacu, șeful social-democraților, a spus că pensiile nu s-ar fi mărit în 2022, dacă partidul pe care-l conduce nu ar fi intrat la guvernare.

„Nu cred că ar fi crescut pensiile anul acesta dacă PSD nu ar fi intrat la guvernare. Nu am nicio reținere să-i reamintesc domnului președinte Klaus Iohannis că, atunci când era domnul Cîțu prim-ministru, domnia sa spunea că nu sunt bani pentru a crește pensiile și trebuie să calculăm foarte bine. Și nu aveam nici criză energetică, nu aveam nici război în Ucraina”, a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu, într-un videoclip publicat pe Facebook.

Milioane de pensionari trebuie să știe

PNL a replicat imediat, printr-o postare pe rețeaua de socializare a deputatului Ionuț Stroe.

„În anii în care a fost la guvernare, Partidul Național Liberal a fost consecvent în demersurile făcute pentru a sprijini pensionarii.

Guvernul condus de PNL a crescut pensiile atât la 1 septembrie 2020, când punctul de pensie a crescut cu 14% (de la 1.265 lei la 1.442 lei), cât și la 1 ianuarie 2022, când a fost majorat punctul de pensie cu 10% (de la 1.442 lei la 1.586 lei).

Totodată, pentru a veni în sprijinul pensionarilor afectați de creșterile de prețuri, guvernul condus de premierul liberal Nicolae Ciucă a acordat un sprijin financiar în luna ianuarie celor cu pensii mai mici sau egale cu 1600 de lei. Iar, în luna iulie, pensionarii cu venituri mai mici sau egale cu 2000 de lei au primit un alt sprijin financiar în valoare de 700 de lei”, a scris Stroe pe Facebook.

De asemenea, deputatul PNL a mai adăugat că “în continuare, PNL consideră că pensiile trebuie să crească și căutăm soluțiile prin care această majorare să fie cât mai aproape de rata inflației, ținând cont și de limita în care poate fi sustenabilă de la bugetul de stat. Atât președintele Klaus Iohannis, cât și premierul Nicolae Ciucă au spus foarte clar că pensionarii din România nu pot și nu trebuie să suporte efectele inflației”.

Ministrul Muncii face promisiuni cu iz electoral

Nici Marius Budăi, ministrul PSD al Muncii, n-a fost ocolit de entuziasmul electoral, anunțând că va fi eliminat din PNRR pragul maxim de 9,4% din Produsul Intern Brut (PIB) alocat cheltuielilor cu pensiile, ce era în vigoare până acum.

„Despre pensiile contributive, cea mai mare victorie pentru români va fi eliminarea din PNRR a acelui procent inuman la adresa cetățenilor români, de a fi condamnați la sărăcie pentru următorii 50 de ani și este clar că din discuțiile de până acum, de la nivelul UE, de la nivelul familiei socialiștilor-europeni, avem toată susținerea acestui procent din PNRR. Să nu mai condamnăm cetățenii României la sărăcie pentru următorii 50 de ani.

În PNRR se vorbește să nu avem 9,4% (n.r. – din PIB, cheltuieli maxime cu pensiile). Niciun stat membru UE nu are în PNRR așa ceva. Nicăieri nu există acest prag! Această inepție trebuie scoasă din UE”, a declarat Marius Budăi, cu trimitere la liberalii care au fixat acel prag.

În privința măririi pensiilor, liderii social-democrați au dat asigurări că acest lucru se va întâmpla de la 1 ianuarie 2023, iar procentul de majorare nu va fi mai mic de 10%.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....