Potrivit comunicatului oficial al comisiei TVR, membrii acesteia consideră că noua variantă a piesei muzicale înscrisă în concurs nu încalcă dispoziţiile regulamentului Selecţiei Naţionale cu privire la perioada strictă de comunicare publică a cântecului, respectiv 1 septembrie 2021
Scandalul iscat în jurul uneia dintre piesele calificate deja în finala Eurovision România 2022, „România mea”, s-a stins mai repede decât s-a crezut inițial. O comisie creată special de cei de la televiziunea publică pentru a analiza acuzele adusei melodiei și creatorului ei, celebrul Costi Ioniță, cum că piesa în sine nu a respectat regulamentul competiției, fiind lansată în fapt cu mult mai devreme decât termenul prevăzut de regulamentul competiției, a anunțat că nu există dubii pe tema asta.
„Având în vedere că în spațiul public au fost vehiculate o serie de acuzații privind o presupusă încălcare a regulamentului Selecției Naționale prin înscrierea în concurs a melodiei România mea, interpretată de Cream, Minodora și Diana Bucşă, vă transmitem concluziile comisiei de soluționare a contestațiilor: Piesa muzicală din anul 2012 are, într-adevăr, elemente comune cu varianta actuală înscrisă în competiția Selecției Naționale Eurovision 2022, respectiv strofa debutează asemănător cu varianta din 2012. Cu toate acestea, refrenul piesei muzicale înscrisă în concursul Selecţiei Naţionale Eurovision 2022 are o linie melodică diferită, în unele părți augmentată, în altele, diminuată sau cu motive total diferite. Conform dispoziţiilor art. 8 lit. a) din Lgea nr. 8/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare operele care au fost create plecând de la una sau mai multe opere preexistente, aranjamentele muzicale şi orice alte transformări ale unei opere, constituie opere derivate, reprezentând o muncă intelectuală de creaţie. După cum am arătat, conform legislației în vigoare, adaptarea unei opere muzicale se consideră o nouă operă muzicală, cu o altă linie melodică și cu alt aranjament orchestral, adică o operă muzicală generatoare de noi drepturi patrimoniale de autor”, stă scris în comunicatul oficial al comisiei TVR.
Potrivit acestuia „membrii comisiei de contestaţii consideră, în unanimitate, că noua variantă a piesei muzicale înscrisă în concurs nu încalcă dispoziţiile regulamentului Selecţiei Naţionale cu privire la perioada strictă de comunicare publică a cântecului, respectiv 1 septembrie 2021”.
La rândul ei, Minodora a salutat cu satisfacție decizia finală a comisiei TVR:
„O decizie excepțională, pe care personal o apreciez! Nu am avut niciun fel de emoții că dreptatea e de partea noastră. Din moment ce se permisese înscrierea piesei în competiție, nu am văzut niciun moment că ea ar fi încălcat regulamentul, într-un fel sau altul, așa cum s-a speculat!”.
Minodora a mai adăugat pentru impact.ro că „această reclama negativă nu a fost una pe placul meu”.
„Eu sunt un artist care mi-am construit cariera pe lucruri curate. Am o imagine demnă și m-am ferit de lucruri negative. Nu am nevoie de reclamă negativă pentru ca lumea să afle că am făcut și am dres. Nu am nevoie de așa ceva și nu mi-au plăcut niciodată asemenea lucruri”, a conchis ea.
La rândul său, compozitorul Horia Moculescu, cu o bogată experiență în domeniul concursului Eurovision de-a lungul timpului, a precizat și el, pentru impact.ro, că „am avut de-a face cu un scandal inventat”. „Nu seamănă nimic cu nimic. Piesa despre care vorbim are tot dreptul să fie în concurs!”, a sunat sec părerea apreciatului compozitor.
Inițial, pe rețelele de socializare au apărut informații potrivit cărora piesa „România Mea”, cântată la Eurovision de Cream, Minodora și Diana Bucșa, apărea și pe un album lansat de Costi Ioniță în urmă cu mai mulți ani, cu mult înaintea termenului fixat de regulamentul concursului.
În urma deciziei finale pe această temă, cele zece melodii anunțate deja pentru marea finală din 5 martie, în cadrul căreia se va desemna piesa ce va reprezenta România la întrecerea Eurovision 2022, din luna mai, de la Torino, rămân neschimbate.