Rusia și Ucraina s-au întâlnit pentru o nouă rundă de negocieri la Istanbul, prima față în față dintre părți după cea din 10 martie, dintre ministrii de Externe. Negocierile au avut loc în timp ce invazia Rusiei a fost oprită pe majoritatea fronturilor de o rezistență puternică a armatei ucrainei. Moscova a anunțat că schimbă strategie și își va retrage trupele din jurul Kievului, lucru confirmat și de oficiali SUA.
Rusia a promis, în cadrul discuțiilor de pace de la Istanbul, că își va reduce operațiunile militare în jurul Kievului și nordul Ucrainei pentru a detensiona conflictul, în timp ce oficialii de la Kiev au propus adoptarea unui statut neutru al țării, dar cu garanții internaționale că va fi protejată de atacuri.
După anunțul Ministerului Apărării rus, Statele Unite au spus că observă deja aceste mișcări, o schimbare majoră de strategie, au afirmat doi înalți oficiali americani. Rusia începe să retragă unele forțe, inclusiv grupurile tactice ale batalionului rus (BTG) care părăsesc zonele din jurul capitalei ucrainene și se retrag în unele zone din nord pentru a se concentra asupra câștigurilor din sud și est, scrie CNN.
„Pentru a crește încrederea reciprocă și a crea condițiile necesare pentru continuarea negocierilor și atingerea scopului final de a conveni și semna un acord, s-a luat decizia de a reduce radical, cu o marjă largă, activitatea militară în direcțiile Kiev și Cernihiv”, a declarat adjunctul ministrului rus al Apărării, Alexandr Fomin, citat de Reuters.
Oficialii americani avertizează că Rusia s-ar putea întoarce, dacă condițiile de luptă o permit. Pe de altă parte, în opinia SUA, aceasta nu este o retragere pe termen scurt pentru regrupare, ci o mișcare pe termen mai lung, deoarece Rusia se confruntă cu eșecul de pe frontul din nordul Ucrainei. Oficialul a mai spus că SUA sunt îngrijorate doarece se așteaptă ca unii aliați europeni să preseze Kievul să accepte un acord de pace pentru a pune capăt luptei.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]La întâlnire s-a vorbit și despre garanțiile de securitate pe care Ucraina le cere și ar cuprinde un acord după modelul articolului 5 din Tratatul NATO, clauza de apărare colectivă a Alianței. Israelul, alături de Canada, Polonia și Turcia sunt țări care ar putea contribui la furnizarea de astfel de garanții, dar și Rusia, Statele Unite, Marea Britanie, Germania și Italia.
Propunerile ar include o perioadă de consultare de 15 ani cu privire la statutul Crimeei anexate de Rusia și ar putea intra în vigoare doar în cazul unei încetări complete a focului, au spus negociatorii.