Rusia, pusă pe fapte mari. Se fac pregătiri serioase de război la doar 20 de kilometri de frontieră

Antonia Iacobescu 23.07.2021, 12:07
Rusia, pusă pe fapte mari. Se fac pregătiri serioase de război la doar 20 de kilometri de frontieră

Presa internațională anunță că tancuri rusești din baza militară pe care Moscova o deține în Tadjikistan au fost lansate, în urmă cu câteva zile, în apropierea frontierei afgane.

Se pare că tancurile, model model T-72, au desfășurat exerciții care simulau protecția convoaielor și respingerea tirului inamic.

Pe de altă parte, oficialii ruși au dezvăluit că operațiunea este premergătoare exercițiilor comune pe care le vor desfășura la Harb-Maidon militari ruși, tadjici și uzbeci în perioada 5 – 10 august. Zona în care s-au efectuat exercițiile se află la aproximativ 20 de kilometri de granița cu Afganistanul.

Rusia a adus tancuri T-72 la 20 de kilometri de granița cu Afganistanul

Militarii din Rusia și Uzbekistan urmează să mai desfășoare exerciții și la Termez, în perioada 30 iulie – 10 august, cu participarea a aproximativ 1.500 de militari și circa 200 de vehicule și aeronave de luptă. Zona se află tot în apropierea  Afganistanului.

Generalul Alexander Lapin, comandantul Districtului Militar Central, a declarat că militarii rusești vor să contracareze unitățile armate ilegale care au invadat teritoriul unei țări aliate.

Generalul a mai precizat că Rusia își va consolida baza militară din Tadjikistan, care este cea mai mare pe care Moscova o are într-un teritoriu străin, cu 17 vehicule de luptă pentru infanterie.

Operațiunile actuale ale militarilor ruși vin în contextul în care talibanii afgani au profitat de retragerea accelerată a trupelor străine și au atacat forțele guvernamentale. Astfel, talibanii au reușit să cucerească mai multe poziții-cheie, inclusiv în zonele de frontieră, în Afganistan.

De asemenea, în ultimele săptămâni, soldații și civilii afgani s-au refugiat în Tadjikistan, fugind din fața combatanților islamiști.

Gara din care România a intrat în Al Doilea Război Mondial

Mică, cochetă, plină de istorie. Gara din Piatra Neamț a fost visul unui antreprenor italian, Carol Zani, cel care a ridicat și clădirile Teatrului Tineretului și actualului sediu al Muzeului de Artă Eneolitică Cucuteni. Lucrările au fost finalizate în anul 1913, iar rezultatul era unul spectaculos pentru acea vreme.

Piatra Neamț, reședință de județ, se mândrea cu o construcție a cărei structură piramidală era atipică pentru gările din România, sfidând tendința de „uniformizare a opțiunilor în direcţia unui stil naţional centralizat”, a explicat muzeugraful Renata Gabriela Buzău.

„La începutul secolului al XX-lea, Gara Veche din Piatra-Neamţ (din cartierul cu acelaşi nume), construită în 1885, era total inadecvată, din punct de vedere arhitectural, ca amplasare, dar şi ca dimensiuni, statutului de reşedinţă de judeţ pe care îl avea oraşul. Noua clădire a Gării din Piatra-Neamţ a fost opera antreprenorului italian Carol Zani, cel care a ridicat şi alte construcţii spectaculoase, precum Teatrul Tineretului sau actualul sediu al Muzeului de Artă Eneolitică Cucuteni.

Lucrările au fost finalizate în anul 1913, edificiul, în prezent monument istoric, fiind înălţat pe un amplasament mult mai potrivit, având dimensiuni mari şi remarcându-se printr-un stil naţional, a cărui compoziţie de tip piramidal reprezenta o noutate în peisajul gărilor din România. Materialele de construcţie şi anumite motive decorative utilizate îi confereau un aspect pitoresc şi demonstrau o anumită individualitate, în materie de arhitectură feroviară, în ciuda tendinţei de uniformizare a opţiunilor în direcţia unui stil naţional centralizat.

Clădirea se impune printr-un corp principal, central şi două corpuri secundare, laterale, de dimensiuni similare. Deasupra uşii de acces se impune un portal monumental, flancat de două turnuri scunde în raport cu întregul edificiu”, a declarat muzeograful Renata Gabriela Buzău, potrivit Agerpres.

Urmăriți Impact.ro și pe