Rusia provoacă teamă. 73% dintre polonezi sunt îngrijorați că țara lor este amenințată de Kremlin

Mihnea Tălău 26.05.2022, 13:55
Rusia provoacă teamă. 73% dintre polonezi sunt îngrijorați că țara lor este amenințată de Kremlin

Potrivit unui sondaj de opinie, de ultimă oră, realizat de Centrul polonez de cercetare a opiniei publice (CBOS), 73% dintre polonezi sunt îngrijorați că țara lor este amenințată de Rusia, în contextul războiului din Ucraina vecină.

Războiul din Ucraina reprezintă o amenințare la adresa securității Poloniei

Douăzeci și nouă la sută dintre cei intervievați au declarat că „categoric” cred că războiul din Ucraina reprezintă o amenințare la adresa securității Poloniei, iar 44 la sută au spus că acest lucru este „mai degrabă adevărat”, ceea ce dă un total de 73 la sută îngrijorați de securitatea Poloniei, potrivit institutului de sondaje CBOS.

Doar trei la sută au fost încrezători în viitor, declarând că „categoric” nu percep un risc de securitate, iar 18 la sută au spus că „mai degrabă” nu percep o amenințare, a precizat CBOS. Șase la sută nu au avut nicio opinie.

Între timp, 40 la sută dintre polonezi cred că războiul din Ucraina „va escalada, extinzându-se în alte țări”, în timp ce 30 la sută au considerat că „războiul nu se va extinde în alte țări”. Restul de 30 la sută nu au avut nicio opinie.

CBOS a realizat sondajul în perioada 2-12 mai pe un eșantion de 1.087 de respondenți.

Polonia a primit peste 3,61 de milioane de refugiați

Polonia a primit peste 3,61 de milioane de refugiați care au fugit de invazia Rusiei în Ucraina, a anunțat joi agenția poloneză a poliției de frontieră, potrivit thenews.pl.

Tari din Uniunea Europeana cer bani pentru a acoperi costurile de sanatate pentru refugiatii ucraineni. Cum se pozitioneaza Romania

Frontiera între Polonia și Rusia este în prezent o linie aproape dreaptă și se întinde pe o lungime de 232 km. Din anul 2004 ea a devenit o parte a graniței Uniunii Europene.

De la începutul războiului, Polonia a fost foarte vocală, cerând sancțiuni tot mai dure împotriva Rusiei și a solicitat UE și NATO să ofere Ucrainei arme grele. În plus, Varșovia și-a exprimat dorința să fie amplasate pe teritoriul său arme nucleare.

Nu în ultimul rând a fost primul stat deconectat de la livrările de gaz rusesc după ce a refuzat să-l achite în ruble.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...