Rusia, o nouă serie de sancțiuni. Rămâne fără statutul de „națiune cea mai favorizată”. Ce înseamnă și ce alte restricții au fost dictate

Beatrice Dumitru 11.03.2022, 18:35
Rusia, o nouă serie de sancțiuni. Rămâne fără statutul de „națiune cea mai favorizată”. Ce înseamnă și ce alte restricții au fost dictate

Rusia este lovită de o nouă serie de sancțiuni dictate de SUA ca răspuns pentru invadarea Ucrainei. UE și Marea Britanie au luat, de asemenea, mai multe măsuri împotriva Moscovei. Joe Biden a anunțat că noile restricții zdrobesc” economia rusă, aflată în pragul recesiunii profunde, iar ele vizează și oligarhii ruși și familiile acestora.

Rusia, fără statutul de „națiune cea mai favorizată”

SUA au impus noi sancțiuni Rusiei în urma invadării Ucrainei. După mai multe măsuri care au vizat domeniul financiar rus și interzicerea imporutirilor de gaz, petrol și cărbune de la Moscova, președintele Joe Biden a anunțat o nouă serie de restricții împotriva țării lui Vladimir Putin.

Astfel, liderul de la Casa Albă a precizat că SUA vor revoca statutul Rusiei de „națiune cea mai favorizată”. Măsura, luată împreună cu Uniunea Europeană și G7, va permite SUA să impună tarife pentru o gamă largă de bunuri rusești, sporind presiunea asupra unei economii aflate în pragul recesiunii profunde. Acesta a mai spus că totalitatea sancțiunilor și controalelor la export „zdrobesc” economia rusă, informează CNN.

Rusia, o nouă serie de sancțiuni. Rămâne fără statutul de „națiune cea mai favorizată”. Ce înseamnă și ce alte restrciții au fost dictate
SUA amenință Rusia cu alte sancțiuni.

Fiecare stat va lua măsuri pentru a refuza Rusiei statutul de „națiune cea mai favorizată”. O desemnare a statutului de națiune cea mai favorizată înseamnă că două țări au convenit să facă comerț în cele mai bune condiții posibile – tarife reduse, puține bariere în calea comerțului și cele mai mari importuri posibile permise. Vom continua să-l strângem pe Putin. El este agresorul, trebuie să plătească prețul. Putin a eșuat deja” a afirmat Joe Biden.

Fără alcool și fructe de mare din Rusia

Administrația Biden a mai dictat și alte sancțiuni împotriva Rusiei. Statele Unite au interizs exportul de produse de lux în Rusia, care va include și articole precum tutun, îmbrăcăminte, bijuterii, mașini și antichități. De asemenea, Joe Biden a anunțat că importurile de fructe de mare, vodcă și diamante din Rusia vor fi interzise.

Ideea din spatele acestui lucru este de a continua rănirea oligarhilor ruși și a celor mai bogați oameni ai țării, privându-i de confortul lor, în timp ce SUA continuă să încerce să facă presiuni asupra apropiaților lui Vladimir Putin. De asemenea, urmărește eliminarea modalităților acestor oligarhi de a-și ascunde banii, deoarece nu respectă căile financiare tradiționale”, a spus președintele american.

Acesta a mai precizat că G7 adaugă sancțiuni pentru mai mulți oligarhi ruși și familiile acestora, pe măsură ce războiul din Ucraina continuă.

Cum se împart banii în cuplul lor?
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...