Rusia nu renunță. A stabilit că nu va ține cont de plafonarea prețului pentru petrol. „O astfel de intervenție poate duce la o destabilizare și mai mare”

Badea Violeta 04.12.2022, 20:09
Rusia nu renunță. A stabilit că nu va ține cont de plafonarea prețului pentru petrol. „O astfel de intervenție poate duce la o destabilizare și mai mare”

Un oficial rus a anunțat, de curând, că Rusia nu are de gând să vândă petrol la prețul plafon, chiar dacă va trebui să reducă producția. Țara condusă de Vladimir Putin consideră că stabilirea unui plafon de preț este un instrument inacceptabil, care contravine principiilor Organizației Mondiale a Comerțului.

Un oficial rus a anunțat că Rusia nu va vinde petrol la prețul plafonat

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat, de curând, că va vinde petrol doar acelor țări care continuă să lucreze în condiții de piață, chiar dacă trebuie să reducă producția.

Acesta a precizat, de asemenea, că poziția Rusiei cu privire la introducerea unui plafon de preț pentru petrolul rusesc rămâne neschimbată, așa cum a precizat președintele Vladimir Putin.

Pe de altă parte, guvernul este de părere că stabilirea unui plafon de preț este un instrument non-piață, ineficient și care contravine principiilor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), iar acum, potrivit acestuia, cabinetul pregătește un mecanism de interzicere a comerțului în condițiile plafonului prețului petrolului.

„Vom vinde petrol și produse petroliere acelor țări care vor lucra cu noi în condițiile pieței, chiar dacă trebuie să reducem oarecum producția”, a spus viceprim-ministrul rus Alexander Novak într-un interviu acordat Rossiya-24, citat de TASS.

„O astfel de intervenție, credem noi, poate duce la o destabilizare și mai mare, o penurie de resurse energetice și o scădere a investițiilor. Poate afecta nu numai petrolul, ci și alte produse care sunt pe piață, afectează nu doar Rusia, ci și alte țări”, a mai spus oficialul rus.

Citește și Liderii mondiali au ajuns la un acord istoric. Ce se întâmplă cu prețul petrolului rusesc!

Alexander Novak
Alexander Novak

„Nu vom acționa în detrimentul nostru”

La 3 decembrie, Trezoreria SUA a anunțat că „coaliția prețurilor maxime” (Uniunea Europeană, Australia și G7) va impune restricții asupra petrolului rusesc săptămâna viitoare, inclusiv o interdicție privind asigurarea transportului maritim.

Măsurile nu se vor aplica dacă cumpărătorii achiziționează petrol din Rusia la un preț de 60 de dolari pe baril sau mai puțin. Statele din coaliție au convenit asupra unui plafon al prețului petrolului pentru a menține livrările de energie rusească la un preț redus, se arată în comunicat.

La 2 decembrie, Uniunea Europeană a convenit, de asemenea, să introducă un plafon de preț pentru petrolul din Rusia la 60 de dolari pe baril, a declarat anterior reprezentantul permanent al Poloniei la UE, Andrzej Sados. La 3 decembrie, Comisia Europeană a informat că, în funcție de condițiile de piață, prețul marginal va fi revizuit.

Autoritățile ruse au declarat în repetate rânduri că nu vor furniza resurse energetice țărilor care aderă la plafonul de preț pentru petrolul și gazele din Federația Rusă. „Nu vom acționa în detrimentul nostru”, a declarat în octombrie președintele rus Vladimir Putin.

Citește și Plafonarea prețului petrolului rusesc, propusă de G7. Ce state europene se opun!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...