Rusia, măsură împotriva Germaniei. Reduce aproape la jumătate livrările zilnice de gaz prin conducta Nord Stream

Beatrice Dumitru 14.06.2022, 16:57
Rusia, măsură împotriva Germaniei. Reduce aproape la jumătate livrările zilnice de gaz prin conducta Nord Stream

Exporturile de gaze rusești către Europa au scăzut după ce blocul comunitar a impus primele sancțiuni împotriva Rusiei din cauza intervenției sale militare în Ucraina. Gigantul rus Gazprom a redus aproape la jumătate capacitatea zilnică de livrare a gazelor către Germania. Gazoductul Nord Stream I livrează gaz rusesc la Berlin prin Marea Baltică.

Rusia reduce livrările de gaze către Germania

Gazprom și-a întrerupt livrările de gaz către mai mulți clienți europeni care au refuzat să plătească gazele în ruble. Ca răspuns la sancțiunile impuse de Uniunea Europeană în urma ofensivei ruse din Ucraina, președintele Vladimir Putin a cerut cumpărătorilor de gaze rusești din țări „neprietenoase” să plătească în ruble, atfel vor fi oprite robinetele, în ciuda contractelor.

Gigantul rus Gazprom a anunțat, marți, că își reduce capacitatea zilnică de livrare a gazelor către Germania cu peste 40% prin gazoductul Nord Stream, echipamentele necesare nefiind livrate de grupul german Siemens, notează Le Figaro.

Rusia, măsură împotriva Germaniei. Reduce aproape la jumătate livrările zilnice de gaz prin conducta Nord Stream
Gazprom a oprit robietele de gaz pentru mai multe țări din UE.

Livrările de gaze prin gazoductul Nord Stream pot fi garantate doar până la un volum de 100 de milioane de metri cubi de gaz pe zi în loc de nivelul planificat de 167 de milioane de metri cubi planificate pe zi”, a precizat grupul într-un comunicat de presă publicat pe Telegram, adăugând că problemele sunt cauzate de lipsa compresoarelor de la Siemens.

Gazoductul Nord Stream II a fost oprit

Gazoductul Nord Stream I livrează gaz rusesc în Germania prin Marea Baltică și a fost dat în exploatare în 2012. Fostul cancelar german Gerhard Schröder a fost unul dintre principalii arhitecți ai acestui proiect.

Cel de-al doilea gazoduct al acestui sistem, controversatul Nord Stream 2, a fost oprit de Olaf Scholz, după ce a suspendat procesul de certificare, în urma deciziei lui Vladimir Putin de a recunoște independența regiunilor separatiste Donețk și Lugansk. Conducta care trebuia să livreze gaz rusesc în Germania, ocolind Ucraina, a fost finalizată în septembrie 2021, dar nu era pusă în funcțiune.

Comisia Europeană a prezentat un plan de 210 miliarde de euro pentru eliminarea dependenţei Europei de petrolul şi gazul rusesc până în 2027 şi pentru a accelera tranziţia la energia verde.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...