Rusia își urechează vecinii. Norvegia a intrat acum pe radarul ministrului de externe Lavrov. ”Au permis SUA să le folosească bazele”

Nicu Stan 21.05.2021, 08:04
Rusia își urechează vecinii. Norvegia a intrat acum pe radarul ministrului de externe Lavrov. ”Au permis SUA să le folosească bazele”

Rusia își urechează vecinii. Norvegia a intrat acum pe radarul ministrului de externe Lavrov. Detaliile ultimul scandal diplomatic, în rândurile de mai jos.

Vladimir Putin își avertizează vecinii. Norvegia, acuzată că lasă americanii să-și contruiască baze militare la granița cu Rusia

Rusia își urechează vecinii. Norvegia a fost luată acum la ochi de către ministrului de externe Serghey Lavrov.

Rusia, prin ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a îndemnat, joi, statele din zona Arcticii să revină la discuții și întâlniri la nivel înalt între lideri militari, după ce tensiunile în regiune sunt în creștere.

Vladimir Putin vrea sa faca legea si in zona Arctica
Vladimir Putin vrea sa faca legea si in zona Arctica

SUA fac exerciții militare în zona arctică

Astfel, Serghey Lavrov și-a exprimat îngrijorarea cu privire la desfășurarea de trupe la granița ruso-norvegiană, informează Reuters.

Ca urmare a încălzirii vremii, regiunea arctică începe să se deschidă pentru comerț, pescuit, minerit și foraje. În acest timp, Rusia răspunde printr-o prezență militară accentuată în zona pe care o consideră parte a sferei sale de influență. De cealaltă parte, SUA au început și ele să facă  exerciții militare în zonă.

Rusia vrea înțelegere în zona Arctică

”Este important să extindem relațiile bune pe care le avem în Consiliul Arctic și să includem și sfera militară”, a spus Lavrov într-un discurs la Consiliul Arctic, în capitala islandeză Reykjavik.

Astfel, Serghey Lavrov a propus convocarea unei întâlniri a experților militari din armatele celor 8 țări arctice. Aceste întâlniri anuale între șefi ai forțelor armate au fost oprite în anul 2014, o dată cu anexarea de către Rusia a Crimiei.

Când a fost înființat Consiliul Arctic

Consiliul a fost înființat în 1996 și are rolul de a susține dialogul pașnic între statele arctice și populațiile indigene, pe teme cum ar fi protejarea mediului și dezvoltarea durabilă. De asemenea, Rusia urmează să preia președinția rotativă bianuală a consiliului în 2021.

Sergey Lavrov și-a exprimat supărarea față de faptul că Norvegia, care are graniță cu Federația Rusă, a dat voie trupelor americane, în luna aprilie, să construiască baze militare în apropierea acestei granițe.

Rusia, îngrijorată de ce se întâmplă la graniță

”Suntem îngrijorați de ce se întâmplă în apropierea graniței noastre cu Norvegia”, a spus Serghey Lavrov.

La rândul ei, Rusia a îngrijorat în ultima perioadă toată planeta după ce a campat forțe militare impresionante la granița cu Ucraina. Într-un final, Rusia a anunțat că își retrage trupele de la granița cu Ucraina, însă președintele Volodymyr Zelensky spunea că țara sa se află în continuare în tensiune, pentru că Vladimir Putin își retrage trupele armate mult prea prea încet.

Urmăriți Impact.ro și pe