Rusia contraatacă cu sancțiuni împotriva mai multor oficiali UE. Pe cine a inclus pe „lista neagră”

Beatrice Dumitru 31.03.2022, 21:06
Rusia contraatacă cu sancțiuni împotriva mai multor oficiali UE. Pe cine a inclus pe „lista neagră”

Occidentul a dictat o serie dură de sancțiuni împotriva Rusiei după declanșarea războiului din Ucraina, Moscova a contraatacat. După ce Vladimir Putin a impus „țărilor neprietenoase” plata pentru gazul rusesc în ruble, acum Rusia a anunțat o serie de restricții pentru oficialii Uniunii Europene. Pe cine a inclus pe „lista neagră”?

„Lista neagră” a Rusiei

După ce Vladimir Putin a semnat un decret prin care obligă statele din Uniunea Europeană să plătească contractele pentru livrările de gaze în ruble, Rusia a anunțat că va extinde lista liderilor UE cărora li s-a interzis intrarea în țară în urma sancțiunilor dictate de Occident pentru invazia Moscovei în Ucraina. Rusia a fost lovită de un val de sancțiuni după ce a lansat o operațiune militară în Ucraina pe 24 februarie.

„Lista neagră” a Rusiei include „oficiali de rang înalt, precum și personalități publice și lucrători în mass-media care sunt responsabili pentru promovarea sancțiunilor ilegale anti-ruse, incitarea la sentimentul rusofob și încălcarea drepturilor și libertăților populației vorbitoare de rusă”, se mai spune în comunicat. Ministerul a declarat că delegația UE de la Moscova a fost informată în acest sens, adăugând că „orice sancțiuni ostile” din partea UE și a membrilor săi ar provoca un „răspuns dur”, scrie The Telegraph.

Rusia contraatacă cu sancțiuni împotriva mai multor oficiali UE. Pe cine a inclus pe „lista neagră”
Rusia a impus sancțiuni liderilor UE.

Restricțiile se aplică oficialilor de la vârful Uniunii Europene, inclusiv mai multor comisari europeni și șefi ai structurilor militare ale UE, precum și marea majoritate a membrilor Parlamentului European care promovează politici anti-ruse”, a precizat ;inisterul de Externe într-un comunicat.

Toate avioanele străine închiriate vor rămâne în Rusia

Rusia a mai anunțat că toate aeronavele străine închiriate care se află încă în Rusia după rezilierea contractelor de leasing au fost înscrise în registrul aeronavelor ruse și vor rămâne în țară, potrivit vicepremierului Iuri Borisov.

Sancțiunile impuse de SUA, UE și Marea Britanie ca răspuns la campania militară a Rusiei în Ucraina a forțat firmele de leasing occidentale să rezilieze contractele de leasing cu companiile aeriene ruse pentru peste 500 de avioane. Peste 400 dintre acestea sunt încă în Rusia.

În urmă cu douî săptămâni, Moscova a anunțat că a impus sancțiuni împotriva lui Joe Biden, dar și a mai multor oficiali din administrația sa.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...