Rusia anunță noi parteneriate invocând „războiul hibrid” al Vestului

Beatrice Dumitru 16.05.2022, 10:57
Rusia anunță noi parteneriate invocând „războiul hibrid” al Vestului

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a vorbit la aproape trei luni de când Rusia a invadat Ucraina despre sancțiuniunile fără precedent impuse de Occident împotriova țării sale și a prezentat strategia în care Moscova își pune toate speranțele pentru atenuarea impactului asupra economiei. ”Toată lumea va resimți consecințele”, a avertizat Serghei Lavrov.

„Toată lumea va resimți consecințele”

Sancțiunile Occidentului asupra companiilor, băncilor și elitei politice din Rusia au fost impuse pentru a pedepsi țara pentru un război care a ucis zeci de mii de oameni și a strămutat alte milioane, a perturbat piețele energetice și a exacerbat o criză alimentară globală prin creșterea prețurilor la cereale, uleiuri de gătit și îngrășăminte.

Serghei Lavrov a declarat că Rusia este ținta unui „război hibrid total” din partea Occidentului, dar eforturile de a izola Moscova au fost sortite eșecului. Acesta a mai precizat că țara sa va face față sancțiunilor prin stabilirea de parteneriate mai profunde cu China, India și alte state, mai ales că relațiile cu Beijingul sunt dintre cele mai bune, notează Reuters.

Rusia anunță noi parteneriate invocând „războiul hibrid” al Vestului
Uniunea Europeană a dictat sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei.

Tot Occidentul ne-a declarat război hibrid total și este greu de prezis cât vor dura toate acestea, dar este clar că de toată lumea va resimți consecințele, fără excepție. Am făcut totul pentru a evita o ciocnire directă, dar acum că provocarea a fost aruncată, bineînțeles că o acceptăm. Nu suntem străini de sancțiuni: au fost aproape întotdeauna acolo într-o formă sau alta”, a spus Serghei Lavrov.

Țările pe care se bazează Rusia

Atunci când a vorbit despre sancțiuni, ministrul rus a făcut referire la cele care au inclus confiscarea a aproape jumătate din rezervele valutare de 640 de miliarde de dolari ale Rusiei, ca dovadă că nimeni nu este în siguranță împotriva exproprierii și a „pirateriei de stat”, precum și a necesității țărilor de a reduce dependența economică de Statele Unite și aliații săi.

Nu numai Rusia, ci și mulți alții reduc dependența de dolarul american, de tehnologia și piețele occidentale”, a adăugat ministrul rus.

Întors dintr-o călătorie în Orientul Mijlociu, el a menționat și importanța legăturilor cu Egiptul, Algeria și țările din Golf, precum și cu Asia, Africa și America Latină, pe lângă cele cu China și India. El a spus că Rusia i-a vândut Indiei de două ori mai mult țiței în cele două luni de la invadarea Ucrainei decât a făcut-o în tot anul  2021, în timp ce națiunile occidentale au redus achizițiile de petrol rusesc, iar rafinăriile indiene au beneficiat de un preț redus.

Deși Rusia susține că poate prospera sub sancțiuni, economia sa este pe cale să se strângă undeva între 8,8% și 12,4%, potrivit unui document al Ministerului Economiei și să nu mai revină la dimensiunea de dinaintea invaziei înainte de anul 2026. Inflația anuală a crescut în aprilie la 17,83%, cel mai mare nivel din 2002.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...