Rusia amenință că va da un răspuns „adecvat”, după expulzarea diplomaților din România: „Relaţiile noastre bilaterale erau într-un impas profund”

Ioana Bucur 08.04.2022, 15:36
Rusia amenință că va da un răspuns „adecvat”, după expulzarea diplomaților din România: „Relaţiile noastre bilaterale erau într-un impas profund”

După ce MAE a anunțat declararea ca personea non gratae a zece reprezentanți ai Ambasadei Federaţiei Ruse în România, Rusia amenință că va da un răspuns „adecvat”. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe rus, Maria Zaharova, a adăugat că, „prin eforturile Bucureştiului, relaţiile noastre bilaterale erau într-un impas profund în ultimii ani”.

Zece diplomați ruși, declarați personea non gratae de MAE

Marți, 5 aprilie, MAE a anunțat că autorităţile române au decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul țării noastre a zece persoane care activează în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, în condițiile în care activităţile şi acţiunile acestora contravin prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961.

„Aceste elemente au fost comunicate părţii ruse marţi, 5 aprilie 2022, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziţia ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice”, arată comunicatul de presă al MAE.

În momentul convocării părții ruse, MAE a reiterat condamnarea fermă a crimelor comise la Bucha şi în alte localităţi din Ucraina, pentru care răspunderea aparţine Rusiei.

Rusia amenință că va da un răspuns „adecvat”, după expulzarea diplomaților din România: „Relaţiile noastre bilaterale erau într-un impas profund”

Rusia pregătește un „răspuns adecvat”

Doar o zi mai târziu, a venit și reacția Rusiei. Maria Zaharova, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe rus, a declarat că este vorba despre „un pretext inventat” și că decizia României nu va rămâne fără un răspuns adecvat.

„Pe 5 aprilie, autorităţile române, sub un pretext inventat, au declarat ca „personae non gratae” zece diplomaţi ai Ambasadei Rusiei la Bucureşti.

Totodată, ambasadorului Rusiei i s-a comunicat poziţia României cu privire la crimele de la Bucha şi alte localităţi din Ucraina, a căror responsabilitate este atribuită fără temei Rusiei. Respingem ferm aceste presupuneri propagandistice.

Catalogăm demersul României drept parte a unei campanii declanşate de SUA şi aliaţii lor europeni pentru a discredita operaţiunea militară specială desfăşurată de Rusia pentru protejarea populaţiei civile din Donbass, demilitarizarea şi denazificarea Ucrainei”, a afirmat purtătorul de cuvânt al MAE rus Maria Zaharova în legătură cu declararea ca „personae non gratae” a unor diplomaţi ruşi în România, conform unei postări de pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei la Bucureşti.

În postarea Ambasadei Rusiei se adaugă că „prin eforturile Bucureştiului, relaţiile noastre bilaterale erau într-un impas profund în ultimii ani, în timp ce noi acţiuni ostile ale părţii române duc la subminarea mecanismelor de bază ale dialogului interstatal civilizat şi ale conlucrării”.

„O astfel de evoluţie nu este alegerea noastră şi provoacă regrete profunde”, a declarat Zaharova, conform sursei citate, ea avertizând că „decizia de a expulza angajaţi diplomatici ruşi din România nu va rămâne fără un răspuns adecvat.”

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...