Rusia acuză Ucraina de „atac terorist” în regiunea Briansk. Reacția Kievului după afirmațiile lui Vladimir Putin

Mihnea Tălău 02.03.2023, 16:56
Rusia acuză Ucraina de „atac terorist” în regiunea Briansk. Reacția Kievului după afirmațiile lui Vladimir Putin

Kremlinul a afirmat că Rusia a fost atacată de „teroriști” după ce au apărut rapoarte contradictorii privind schimburi de focuri din regiunile Briansk și Kursk, pe care presa rusă le-a pus pe seama „grupurilor de sabotaj” ucrainene, iar surse ucrainene le-au calificat drept o „provocare”.

Kremlinul acuză Ucraina de ”atac terorist”

Rapoartele privind luptele din Rusia în apropierea graniței ucrainene au început joi dimineață. Șeful regiunii Briansk a afirmat că un „grup de sabotaj a deschis focul asupra unui automobil în mișcare. Ca urmare, un rezident a fost ucis și un copil de 10 ani a fost rănit”.

Alte rapoarte privind luarea de ostatici sau tiruri asupra unor autobuze școlare au fost discreditate, chiar și de către oficialii locali ruși.

Rapoartele privind atacul au declanșat o avalanșă de activitate la Kremlin și la serviciile de securitate ale Rusiei. Serviciul de securitate FSB al Rusiei a afirmat că a lansat o operațiune „pentru a distruge naționaliștii ucraineni înarmați care au încălcat frontiera de stat”, titrează The Guardian.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că președintele Vladimir Putin intenționează să organizeze vineri o reuniune a Consiliului de Securitate, principalul organism militar de decizie al Rusiei.

Peskov a precizat că Putin a anulat și o călătorie pe care urma să o facă la Stavropol.

”Atacul sabotorilor ucraineni în zona de frontieră a regiunii Bryansk este un atac terorist”, a declarat joi președintele rus Vladimir Putin.

Liderul de la Kremlin a afirmat că soldații și ofițerii Forțelor Armate ale Federației Ruse își îndeplinesc cu curaj datoria, protejând Rusia.

”Ei îi protejează împotriva neonaziştilor şi teroriştilor pe cei care au torturat şi ucis oameni în Donbass timp de opt ani, pe cei care au ucis-o pe Daria Dugina la Moscova, pe cei care astăzi au comis un alt act terorist, o altă crimă, au pătruns în zona de frontieră şi au deschis focul asupra civililor”, a spus Putin, potrivit Tass.

Răspunsul Kievul la acuzațiile Moscovei

El a subliniat că sabotorii au văzut că atacă un vehicul civil. „Am văzut că acolo stăteau civili și copii, o Niva obișnuită, au deschis focul asupra lor”, a spus Putin.

”Această violență, o adevărată crimă, este comisă de neo-naziști, pe care tocmai i-am menționat, și de stăpânii lor”, a spus șeful statului. Putin și-a exprimat, de asemenea, încrederea că „proprietarii” nu-și vor aminti crima de astăzi, „nimeni nici măcar nu i-ar acorda atenție. Nu vor reuși, îi vom strânge”, a conchis liderul rus.

Reacția Kievului nu a întârziat să apară. Ucraina neagă acuzațiile aduse.

„Povestea despre un grup de diversioniști  ucraineni în Federația Rusă este o provocare clasică. Absolut conștientă. Rusia vrea să-și sperie propriul popor astfel încât, într-un an de război, să poată justifica măcar cumva un atac asupra unei alte țări și sărăcia în creștere.

Între timp, mișcarea partizană din Federația Rusă devine din ce în ce mai puternică și mai agresivă. Rusia, să-ți fie frică de propriii diversioniști, a afirmat un consilier de rang înalt al președintelui Volodimir Zelenski.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...