Rusia acuză Google și YouTube de activități „teroriste”. Motivul invocat de autorități

Beatrice Dumitru 18.03.2022, 17:48
Rusia acuză Google și YouTube de activități „teroriste”. Motivul invocat de autorități

De la începutul războiului din Ucraina, Rusia a interzis Facebook și Instagram pentru a nu mai fi distribuite mesaje în legătură cu conflictul din țara vecină și care îndemnau la violență împotriva soldaților ruși. La doar câteva zile, autoritatea de reglementare a mass-media de la Moscova a acuzat Google și Youtube de activități „teroriste”.

Rusia, acuzații pentru Google și Youtube

Autoritățile de reglementare ruse au acuzat gigantul tehnologic american Google și filiala sa video YouTube de activități „teroriste”, ceea ce reprezintă primul pas pentru a interzice accesul la aceste rețele. Rusia a blocat deja accesul la alți giganți globali ai tehnologiei, inclusiv Facebook, Twitter și Instagram, precum și la mai multe mass-media independente.

Organismul de reglementare a mass-media din Rusia, Roskomnadzor, a declarat că utilizatorii YouTube „distribuie reclame cu apeluri pentru a opri comunicațiile feroviare dintre Rusia și Belarus”. Rusia a declanșat operațiunea militară împotriva Ucrainei din nord, de pe teritoriul țării conduse de Aleksandr Lukașenko.

 Rusia acuză Google și YouTube de activități „teroriste”. Ce motiv invocă autoritățile
Rusia acuză Youtube de activități „teroriste”.

„Activitățile administrației YouTube sunt de natură teroristă și amenință viața și sănătatea cetățenilor ruși”, a spus Roskomnadzor, citată de The Moscow Times.

Ce a denunțat autoritatea de reglementare

Autoritatea de reglementare a denunțat „poziția în mod clar anti-rusă” a Google și a cerut companiei americane „să înceteze difuzarea videoclipurilor anti-ruse cât mai curând posibil”. Rusia a deschis la începutul acestei luni un dosar penal împotriva Meta, compania care deține Facebook și Instagram,  acuzând că permite postări „care incitau la uciderea rușilor”.

Rusia este una dintre cele mai restrictive țări  în privința libertății presei și libertății de exprimare, dar situația s-a înrăutățit în ultimele săptămâni, mai exact de când a început invazia din Ucraina, pe 24 februarie.

Un incident de acest fel a avut loc săptămâna acasta, când o jurnalistă de la televiziunea publică a protestat în direct împotriva războiului din țara vecină, afișând o pancartă pe care scria „Nu războiului! Opriți războiul!” Nu credeţi propaganda. Vă mint, ruşi împotriva războiului!”.

La scrut timp, Marina Ovsyannikova a fost arestat și interogată 14 ore, Ea a fost amendată cu aproximativ 250 de eruo, dar va fi judecată și riscă până la 15 ani de închisoare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...