Statele Unite au primit un răspuns scris de la Moscova la propria scrisoare privind criza ucraineană, o campanie diplomatică menită să descurajeze un posibil atac al Rusiei împotriva țării vecine. Nu este clar dacă răspunsul scris al Moscovei a fost trimit înaintea Consiliului de Securitate al ONU, unde Rusia și SUA s-au contrat din nou.
Răspunsul Moscovei vine la câteva zile după ce Washingtonul a prezentat Rusiei, săptămâna trecută, propriile păreri cu privire la solicitările Moscovei din luna decembrie și înaintea unui apel telefonic programat pentru marți, între secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.
Un înalt oficial al Departamentului de Stat din SUA și un purtător de cuvânt au confirmat luni că „putem confirma că am primit un răspuns scris de la Rusia”.
„Ar fi neproductiv să negociem în public, așa că vom lăsa în seama Rusiei dacă vor să discute răspunsul lor. Rămânem pe deplin angajați într-un dialog pentru a aborda aceste probleme și vom continua să ne consultăm îndeaproape cu aliații și partenerii noștri, inclusiv cu Ucraina”, a spus purtătorul de cuvânt al DEpartamentul de Stat.
Nu este clar dacă răspunsul scris al Moscovei a fost primit înainte sau după reuniunea de luni a Consiliului de Securitate al ONU privind masarea trupelor ruse de-a lungul graniței cu Ucraina, care s-a încheiat cu o nouă dispută între SUA și Rusia.
Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat după discuții că Washingtonul „a cerut această întâlnire pentru a le permite rușilor să ne dea o explicație despre acțiunile lor.” Reuniunea de la sediul ONU din New York a avut loc în ciuda opoziției Chinei și Rusiei.
„Nu am auzit prea multe. Nu ne-au dat răspunsurile pe care oricare dintre noi ar fi sperat că le va oferi”, a precizat Linda Thomas-Greenfield.
Oficialii americani au cerut în mod repetat Moscovei să urmeze o cale diplomatică, avertizând că o nouă invazie a Ucrainei va avea ca rezultat sancțiuni rapide și semnificative , un mesaj transmis și de președintele Joe Biden ce ședința Consiliului de Securitate era în desfășurare.
„Noi continuăm să sperăm că Rusia va alege calea diplomației în locul conflictului din Ucraina. Dar nu putem doar să așteptăm și să vedem. Este esențial ca acest Consiliu să abordeze riscul pe care îl prezintă comportamentul lor agresiv și destabilizator pe tot globul”, a adăugat Linda Thomas-Greenfield.
Ea a vorbit despre acumularea de către Rusia a peste 100.000 de militari de-a lungul graniței cu Ucraina, precum și despre informațiile conform cărora Moscova a mutat aproape 5.000 de soldați în Belarus și intenționează să adune incă 30.000 în apropierea graniței dintre Belarus și Ucraina.