Rusia a expulzat adjunctul ambasadorului SUA. Departamentul de Stat al Statelor Unite transmite că vor exista repercusiuni

Ana Anitoiu 17.02.2022, 17:29
Rusia a expulzat adjunctul ambasadorului SUA. Departamentul de Stat al Statelor Unite transmite că vor exista repercusiuni

Rusia l-a expulzat pe adjunctul ambasadorului SUA la Moscova, Bart Gorman, care se afla în funcție de mai puțin de trei ani. Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii a transmis că vor exista repercusiuni. Ambasada americană a spus că această decizie a rușilor sporește tensiunile.

Mesajul Departamentului de Stat al SUA

După ce Ambasada Americană a transmis că cererea Rusiei ca Bart Gorman să părăsească țara crește tensiunile și că se va da răspunsul corespunzător, Departamentul de Stat al SUA a transmis un mesaj.

„Rusia l-a expulzat pe adjunctul șefului misiunii în Rusia, Bart Gorman. Gorman este al doilea cel mai înalt oficial al Ambasadei SUA la Moscova, după ambasador, și un membru-cheie al echipei de conducere a Ambasadei. Acțiunile Rusiei au dus misiunea diplomatică SUA la un nivel de personal mult sub cel al misiunii ruse în Statele Unite”, a informat, joi, Departamentul de Stat american.

Rusia a expulzat adjunctul ambasadorului SUA
Adjunctul ambasadorului SUA, expulzat de Rusia

Expulzarea, în aceeași zi în care Kremlinul a făcut un anunț

Deocamdată nu este clar motivul pentru care a fost expulzat Bart Gorman. Însă, anunțul a fost făcut după ce ambasadorul rus la Moscova, John Sullivan, a vizitat Ministerul rus de Externe.

În plus, această cerere a venit chiar în ziua în care Kremlinul a anunțat că a trimis un răspuns scris la propunerile înaintate de Statele Unite ale Americii și NATO în urmă cu aproximativ trei săptămâni, la solicitarea expresă a Rusiei, cu referire la preocupările sale de securitate.

În răspunsul pe care l-a trimis joi, Moscova a cerut ca Statele Unite ale Americii să își retragă toate trupele și armele din Europa Centrală și de Est și din țările baltice. În plus, a cerut ca NATO să blocheze aderarea Ucrainei în Alianța Atlanticului de Nord.

Între timp, Rusia a avertizat că situația de la granița cu Ucraina s-ar putea deteriora în orice moment în urma acțiunilor violente din regiunea Donbas condusă de rebeli din Ucraina. O grădiniță din Stanțî Lugansk a fost bombardată, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că este vorba despre „o mare provocare”.

„În orice moment situația riscă să treacă din zona atacurilor informaționale la consecințe care vor provoca izbucnirea războiului în imediata apropiere a granițelor noastre”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

În plus, Dmitri Peskov a declarat că Moscova retrage o parte din trupele ce se află la granița cu Ucraina, dar a precizat că procesul va dura ceva timp. De cealaltă parte, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, susține că afirmațiile nu sunt adevărate, ba chiar că Rusia mută trupele mai aproape de frontieră și strânge rezerve de sânge.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...