Rusia a dezvăluit lista cu propuneri de garanții de securitate transmisă Washingtonului. Ce a cerut Moscova

Beatrice Dumitru 17.12.2021, 16:50
Rusia a dezvăluit lista cu propuneri de garanții de securitate transmisă Washingtonului. Ce a cerut Moscova

Rusia a transmis Bruxelles-ului și Washingtonului o listă de propuneri cu privire la garanțiile obligatorii pentru a-şi asigura securitatea, pe fondul tensiunilor cu Occidentul, care susține că Moscova se pregătește să  invadeze Ucraina la începutul anului viitor. În acest sens, Rusia a dezvăluit ce conține lista pentu Occident.

Rusia a dezvăluit lista cu propuneri pentru SUA și Bruxelles

Rusia a declarat că dorește o garanție obligatorie din punct de vedere juridic din partea SUA și a alianței militare NATO și a transmis o listă de propuneri pe care dorește să o negocieze cu Occidentul cât mai repede.

Cererile fac parte dintr-un document despre care Moscova spune că este o cerință esențială pentru reducerea tensiunilor în Europa și dezamorsarea crize din jurul Ucrainei, după ce Rusia a fost acuzată  că se pregătește să atace această țară, variantă negată vehement de Kremlin.

Rusia a dezvăluit cererile transmise Occidentului, care trebuie să garanteze că alianța militară NATO va renunța la orice activitate militară în Europa de Est și Ucraina și nu va dezvolta baze militare americane în ţările din fostul spaţiu sovietic. Moscova vrea și drept de veto efectiv al Rusiei asupra aderării Ucrainei la NATO, măsură respinsă, deja, de Occident, relatează Reuters.

Alte cerințe ale Rusiei pentru NATO și UE

  • să nu desfășoare rachete cu rază intermediară și mai scurtă acolo unde pot lovi teritoriul de cealaltă parte;
  • să nu desfășoare exerciții cu mai mult de o brigadă militară într-o zonă de frontieră convenită și să facă schimb regulat de informații despre exercițiile militare;
  • să confirme că părțile nu se consideră adversari și sunt de acord să rezolve toate disputele în mod pașnic și să se abțină de la folosirea forței;
  • să se angajeze să nu creeze condiții care ar putea fi percepute ca o amenințare de către cealaltă parte;
  • să creeze linii fierbinți pentru contactele de urgență.
Rusia a dezvăluit lista cu propuneri de garanții de securitate transmisă Washingtonului. Ce a cerut Moscova
Vladimir Putin pune condiții Occidentului.

Linia urmată de Statele Unite și NATO în ultimii ani de a escalada agresiv situația de securitate este absolut inacceptabilă și extrem de periculoasă. Washingtonul și aliații săi din NATO ar trebui să oprească imediat acțiunile ostile regulate împotriva țării noastre, inclusiv exerciții neprogramate, apropieri și manevre periculoase ale navelor și avioanelor militare și să oprească dezvoltarea militară pe teritoriul ucrainean”, a spus Serghei Riabkov, ministrul adjunct de Externe al Rusiei.

Rusia așteaptă un răspuns rapid

Riabkov a declarat că Rusia nu mai este dispusă să suporte situația actuală și cerut Statelor Unite să ia în serios propunerile și să vină cu un răspuns rapid. El a mai precizat că Moscova este pregătită să înceapă discuțiile chiar de sâmbătă, într-un oraș neutru, propunând Geneva.

Moscova a transmis propunerile Statelor Unite la începutul acestei săptămâni, pe fondul tensiunilor crescânde legate de acumularea de trupe rusești în apropierea Ucrainei.

Urmăriți Impact.ro și pe