Rugăciunea pe care să o rostești de Sfântul Dumitru. Alungă necazurile și te ferește de boli

Emanuela Pană 26.10.2022, 07:00
Rugăciunea pe care să o rostești de Sfântul Dumitru. Alungă necazurile și te ferește de boli

Rugăciunea pe care să o rostești de Sfântul Dumitru. În fiecare an, la data de 26 octombrie, Bisericile Ortodoxă și Catolică îl prăznuiesc pe Sfântul Dumitru sau Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir. Această sărbătoare are o însemnătate puternică, fapt pentru care abundă în tradiții, obiceiuri și superstiții. Cunoscut pentru vindecările trupești asupra celor bolnavi, Dumitru este unul dintre cei mai iubiți sfinți. Iată ce rugăciuni poți rosti la sărbătoarea Sfântului Dumitru 2022, pentru a scăpa de toate necazurile și greutățile.

Rugăciunea pe care să o rostești de Sfântul Dumitru. Alungă necazurile și te ferește de boli, de lipsuri și de neputințe

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie sau Sfântul Dumitru, prăznuit anual de credincioșii ortodocși și catolici, a fost ucis în ziua de 26 octombrie, pentru că a mărturisit credința creștină și a refuzat să se închine la zei. Sărbătoarea închinată Sfântului Dumitru este întâmpinată în fiecare an de românii din toată țara cu hramuri, pomeni și așa-numitul „Focul lui Sâmedru“ – unul dintre cele mai inedite evenimente ale toamnei la noi.

La fel ca în cazul celorlalte zile de sărbătoare, dar și zilelor de duminică, Dumnezeu a rânduit, potrivit învățăturilor bisericești, ca ziua Sfântului Dumitru să fie adresată strict rugăciunii. Prin urmare, în această zi nu se spală, nu se calcă, nu se coase și nu se face nicio altă treabă în gospodărie. Această zi constituie un prilej de odihnă pentru creștini, care trebuie să se roage și să cugete la Sfântul Dumitru.

Tradiția populară spune că cei ce lucrează în ziua dedicată Sfântului Mucenic Dumitru se vor îmbolnăvi degrabă. Fiind cea mai importantă sărbătoare a toamnei, ziua de Sfântul Dumitru este marcată de numerose tradiții și obiceiuri, respectate cu sfințenie de unii români.

Rugăciunea pe care să o rostești de Sfântul Dumitru

Rugăciunea către Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de mir, se rostește ori de câte ori te afli în momente de cumpănă. Astfel, fie că este vorba despre necazuri sufletești sau trupești, marele sfânt al creștinătății îți va veni în ajutor dacă te rogi cu credință. Rostește rugăciunea din rândurile de mai jos mai ales în ziua închinată Sfântului Dumitru (26 octombrie), pentru a fi scăpat de toate greutățile și necazurile.

Rugaciunea pe care sa o rostesti de Sfantul Dumitru 
Rugaciune catre Sfantul Dumitru

„Sfinte Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtor de Mir, ne rugăm ţie în clipe de mare necaz pentru a ne apăra de primejdia care ne înconjoară. Aşa cum Tu ai reuşit să nu te închini la idoli şi la duşmanii lui Hristos, tot aşa ajută-ne să-i biruim pe toţi duşmanii noştri ştiuţi şi neştiuţi. Sfinte Mare Mucenic, dă-ne putere şi binecuvântează-ne să-i învingem pe cei care vor să ne aducă pagubă şi să ne despartă de persoanele pe care le preţuim şi le iubim. Aşa cum L-ai ajutat pe Nestor să-l învingă pe crudul lie, cel care-i omora pe creştinii din Salonic, tot aşa ajută-ne pe noi să scăpăm de dezbinarea, de ura şi de răzbunarea celor care vor să surpe munca noastră şi ajută-ne să scăpăm din cele mai cumplite primejdii. Roagă-l Tu pe bunul Dumnezeu să ne dăruiască nouă marea lui milă. Amin!“.

O altă rugăciune către Sfântul Dumitru, pe care o poți rosti pe 26 octombrie, în liniștea casei tale, pentru sănătate și bunăstarea familiei tale, este următoarea:

„Sfinte Dimitrie, tu ai fost ales de Dumnezeu şi hărăzit să ocupi funcția de proconsul, în timpul crudului persecutor al creştinismului, Maximilian; lucrul acesta ți-a îngaduit să poți vesti cu mai multă uşurință şi autoritate cuvântul mântuitor al Sfintei Evanghelii. Tu nu te-ai lăsat impresionat nici de promisiunile tiranului, nici de amenințările lui, ci ai renunțat la orice demnitate lumească pentru a căştiga fericirea veşnică.

Împărțind toate bunurile tale celor săraci, ai mers la închisoare cântând cel mai frumos imn de biruință al creştinilor: «Aleluia». Străpuns de sulițele ucigaşilor, te-ai asemănat cu Mântuitorul tău răstignit pe cruce.

Te rog mijloceşte-mi şi mie harul să gust măcar în parte fericirea pe care o dă trăirea sinceră a credinței. Binecuvântează-mă şi pe mine, că să mă pot împotrivi greutăților pe care le întalnesc în strădania de a-mi apara credința. Bunul Dumnezeu a răsplătit cucernicia şi dragostea cu care ai îndurat toate suferințele săvârşind nenumărate minuni cu moaştele tale, care atunci când au fost găsite emanau un parfum plăcut mirositor.

Dă-mi și mie harul să fiu în viață o plăcută mireasmă a lui Hristos în mijlocul lumii stricate şi să duc pe cât mai mulți pe drumul mântuirii prin pilda şi rugăciunea mea. Amin!“.

Ce nu ai voie să faci în această zi?

În funcție de zona din care fac parte, credincioșii respectă anumite tradiții și obiceiuri, pentru ca Sfântul Dumitru să îi ajute. Însă, există anumite activități care sunt strict interzise în ziua în care este celebrat sfântul, pe care se spune că este bine să le respecți dacă vrei să îți meargă bine.

Așadar, iată ce nu este bine să faci de săbătoarea Sfântului Dumitru, pe 26 octombrie:

  • De Sfântul Dumitru nu se folosește pieptănul, pentru a nu atrage necazuri și primejdii;
  • În această zi de mare sărbătoare, credincioșilor le este interzis să facă orice treabă casnică. Prin urmare, nu se spală, calcă, coase și nu se face nicio altă treabă în gospodărie;
  • De asemenea, la sărbătoarea în cinstea Sfântului Dumitru nu este bine să faci focul în casă, întrucât se spune că adevărata căldură se află în sufletele oamenilor;
  • Pe 26 octombrie nu se cer bani cu împrumut sau orice altceva dacă te-ai oferit să ajuți pe cineva;
  • Nu este bine să te cerți în această zi și nici să îi superi pe cei apropiați. De asemenea, dacă ești la cuțite cu cineva, acum este momentul să te împaci;
  • În Bucovina, tradiția spune că cine seamănă usturoiul după această zi sfântă va avea parte numai de pagubă în anul care vine (mai multe tradiții și superstiții AICI).
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...