Rugăciune specială către Sf. Andrei, care trebuie rostită azi, 30 noiembrie. Te ferește de boli și necazuri

Cătălina Burghelea 30.11.2021, 06:37
Rugăciune specială către Sf. Andrei, care trebuie rostită azi, 30 noiembrie. Te ferește de boli și necazuri

Sfântul Apostol Andrei, „Ocrotitorul României”, este sărbătorit în fiecare an la data de 30 noiembrie. Acesta a fost printre primii ucenici ai Mântuitorului Iisus Hristos. Sfântul Andrei este considerat ocrotitorul românilor, pentru că a propovăduit Evanghelia și cuvântul Domnului pe meleagurile noastre. Tot Apostolul a creștinat zona Dobrogei, dovadă fiind toponimele din regiunea dintre Dunăre și Marea Neagră, cum ar fi Peștera Sfântului Andrei.

Este mare sărbătoare pentru români

Sfântul Andrei mai este cunoscut ca Ocrotitorul României, fiind sărbătorit mereu la data de 30 noiembrie, atunci când este marcată și ultima zi de toamnă din an. Creștinii ortodocși cinstesc această zi cu sfințenie, marcată în calendar cu cruce roșie, fiind știut și că mii de locuitorii ai țării noastre își serbează onomastica, purtând numele de Andrei sau Andreea.

În fiecare an, în ziua în care este prăznuit Sfântul Apostol Andrei, în bisericile ortodoxe au loc slujbe în cinstea ucenicului lui Hristos.

În anul 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat decizia ca ziua Sfântului Andrei să fie însemnată în calendarul bisericesc cu cruce roșie, iar în 1997, a fost proclamat “Ocrotitorul României”.

Rugăciune specială către Sf. Apostol Andrei, făcătoare de minuni

La ceas de sărbătoare, pe 30 noiembrie, este bine să citești Acatistul Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, sau o rugăciune specială, făcătoare de minuni:

„Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca Ta faţă de la noi cei păcătoşi, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotinţă, în chip nenumărat le săvârşim. Noi suntem păcătoşi şi pătimaşi, netrebnici şi plini de răutate, iar Tu eşti izvorul vieţii şi al milostivirii; nu ne lăsa, Doamne; nu trece rugăciunea noastră, a păcătoşilor, nici nu răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci, pentru că nu suntem vrednici a câştiga prin sârguinţa cea de toate zilele milostivirea Ta, dăruieşte-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv.

Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea. Pentru pomenirea lui cea de azi ne întăreşte cu darul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor noastre, cu bucurie să lăudăm prăznuirea lui şi să slăvim preasfânt numele Tău, în vecii vecilor. Amin”.

Ce trebuie să faci astăzi, 30 noiembrie

Sărbătoarea de Sfântul Andrei, prăznuită în fiecare an la data de 30 noiembrie, mai este cunoscută de români și sub o altă denumire, folosită mai ales în mediul rural: „Sântandrei Cap-de-Iarnă” sau „Gadinetul Şchiop”.

Tradiția spune că toți românii sunt datori să îl sărbătorească așa cum se cuvine pe Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul lor. În caz contrar, se spune că necazul se abate asupra celor care nu păstrează cu sfințenie curățenia.

Un obicei din moș-strămoși spune că oamenii trebuie să ia 12 cepe și să le ducă în podul casei până la Crăciun. Fiecare ceapă va corespunde unei luni din an, iar cea care se va strica arată că luna respectivă va fi una rea.

Este interzis să dai bani

De Sfântul Andrei, nu trebuie să dai sub nicio formă bani cu împrumut sau în dar. Acest gest îți va aduce pagubă în casă. În unele sate din România, copiii taie mlădiţe din pomii roditori (meri, peri, cireşi, vişini, pruni) şi le pun în apă, la căldură, ca să înmugurească până la Sfântul Vasile (1 ianuarie), când fac din ele sorcove, pentru a-şi sorcovi părinţii şi neamurile.

Urmăriți Impact.ro și pe