Rubla rusească este la pământ! A ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimul an și jumătate, ce a anunțat Kremlinul

Mihnea Tălău 14.08.2023, 13:59
Rubla rusească este la pământ! A ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimul an și jumătate, ce a anunțat Kremlinul

Luni, rubla rusească a trecut de 100 de unități pentru un dolar american, apropiindu-se de minimul ultimelor 17 luni, în timp ce consilierul economic al președintelui Vladimir Putin a acuzat politica monetară relaxată pentru deprecierea rapidă.

Rubla rusească în depreciere continuă

Rubla a pierdut aproximativ 30% față de dolar de la începutul anului. Banca Rusiei a dat vina pe scăderea balanței comerciale a țării, în condițiile în care excedentul de cont curent al Rusiei a scăzut cu 85% de la un an la altul din ianuarie până în iulie.

La sfârșitul dimineții, la Londra, rubla se tranzacționa la aproximativ 101,41 pentru un dolar.

De la Kremlin, consilierul economic al lui Putin, Maxim Oreshkin, a declarat pentru agenția de presă de stat rusă Tass că deprecierea monedei și accelerarea inflației se datorează în principal „politicii monetare relaxate” și că banca centrală are „toate instrumentele necesare pentru a normaliza situația în viitorul apropiat”.

„O rublă slabă complică restructurarea economiei și afectează în mod negativ veniturile reale ale populației. În interesul economiei rusești – o rublă puternică”, a spus el, potrivit cnbc.com.

Rubla s-a întărit cu aproximativ 30% în raport cu dolarul în acest an. Se îndreaptă și spre maximele multianuale față de euro

Banca centrală a oprit joi achizițiile de valută străină pentru restul anului, în încercarea de a consolida moneda, care alimentează temerile legate de creșterea inflației, în timp ce Rusia încearcă să își transforme fundamental economia în fața izolării tot mai mari și a sancțiunilor occidentale punitive.

PIB-ul Rusiei a depășit așteptările

PIB-ul Rusiei a depășit așteptările, înregistrând o creștere de 4,9% în ritm anual în al doilea trimestru, au arătat vineri noile cifre ale Serviciului Federal de Statistică de Stat, revenind de la o contracție de 1,8% în primul trimestru.

Dar William Jackson, economist șef pentru piețele emergente la Capital Economics, a remarcat că este probabil ca o marjă de manevră limitată din economie să alimenteze și mai mult presiunile inflaționiste și să ducă la înăsprirea politicii monetare, ceea ce ar putea slăbi creșterea în restul anului și până în 2024.

„Poate că principalul risc pentru economie este dacă guvernul menține o politică fiscală relaxată pentru a sprijini efortul de război, ceea ce ar face ca vulnerabilitățile economice ale Rusiei să se înrăutățească și mai mult”, a adăugat Jackson.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...