Românul care a câștigat din pensie mai mult decât din salariul de premier: așa înțelegi de ce nu dispar ”privilegiații”

Gabriel Peneș 14.06.2023, 10:45
Românul care a câștigat din pensie mai mult decât din salariul de premier: așa înțelegi de ce nu dispar ”privilegiații”

România este țara discrepanțelor uriașe, dar și a „dublei măsuri”. În vreme ce pensionarii „normali” se bucură pentru fiecare sută de lei primită în plus, un politician care a ocupat și fotoliul de premier a câștigat din pensie mai mult decât din salariul de prim-ministru. Este și motivul pentru care rezolvarea problemei pensiilor speciale a fost întârziată atât de mult încât a pus în pericol obținerea banilor europeni prin PNRR.

Românul care a câștigat din pensie mai mult decât din salariul de premier

În urmă cu două zile, liberalul Nicolae Ciucă a demisionat din funcția de premier, cedându-i locul, conform „rotativei guvernamentale”, lui Marcel Ciolacu, liderul PSD. În doi timpi și trei mișcări, Ciuca a devenit, între timp, președinte al Senatului.

Privind în urmă, la perioada în care a condus Guvernul României, dincolo de discursurile frumoase despre stabilizarea țării în condiții de multiple crize, Nicolae Ciucă a ratat realizarea reformei pensiilor speciale, un jalon important pentru primirea fondurilor europene prin PNRR.

Sigur, există un proiect, dar mult atenuat, ce nu desființează aceste pensii, ci doar impune anumite condiții și impozite beneficiarilor lor.

Pe de altă parte, ”ratarea” lui Nicolae Ciucă este explicabilă, câtă vreme el însuși a beneficiat și beneficiază de o pensie specială uriașă.

Firește, fostul premier a tot declarat că pensiile militare nu sunt pensii speciale – și e drept că multe dintre ele nu sunt nici pe departe cât cele ale magistraților, de exemplu – dar la fel de adevărat este că acese pensii nu sunt bazate strict pe contributivitate, ca cele obișnuite.

Românul care a câștigat din pensie mai mult decât din salariul de premier: așa înțelegi de ce nu dispar ”privilegiații”
În 2022, fostul premier Nicolae Ciucă a încasat echivalentul a 3.700 de euro pe lună din pensia militară, și ”doar” 3.500 de euro lunar, din salariul de prim-ministru

Așa înțelegi de ce nu dispar ”privilegiații”

Nicolae Ciucă a fost trecut în rezervă, ca general cu patru stele, la 52 de ani, pe 25 octombrie 2019, din funcția de Șef al Statului Major General al Armatei. Ulterior, a fost ministru al Apărării, a fost ales senator pe listele PNL, devenind, ulterior, prim-ministru, din 7 decembrie 2021, până în 12 iunie 2023.

Dacă nu a rezolvat problema pensiilor speciale, în schimb Nicolae Ciucă se poate lăuda cu venituri uriașe încasate tocmai din pensia militară. Unele care au depășit chiar și salariul de premier. Astfel, el a încasat anul trecut o pensie militară de 221.616 lei, în creștere de la cei 215.000 lei încasați în anul precedent.

Nicolae Ciucă a încasat anul trecut câte 18.468 lei lunar de la Ministerul Apărării, adică peste 3.700 de euro, doar din pensia specială. În schimb, din salariul de premier a adus în casă, în 2022, ”doar” 185.676 lei, adică 15.473 lei lunar (circa 3.150 euro), conform economedia.ro.

Și soția lui Nicolae Ciucă încasează pensie specială de militar de la Ministerul Apărării, care s-a ridicat anul trecut la 61.680 lei, adică 5.140 de lei pe lună.

În privința proprietăților și bunurilor deținute, conform ultimei declarații de avere, Nicolae Ciucă și soția sa dețin o casă de 232 de metri pătrați construită în 2017 la Balotești, sat Dumbrăveni. Tot acolo, familia Ciucă are și un teren intravilan de aproape 600 de metri pătrați.

Soții Ciucă mai dețin un teren intravilan de 2.829 de metri pătrați în comuna Pielești din județul Dolj. Fostul premier are și două autoturisme Toyota – Corolla, fabricată în 2006, și RAV4, fabricată în 2020.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....