Românii vor plăti o nouă taxă. Motivul din spatele scumpirilor anunțate în toată țara, e lege

Andrei Simion 29.11.2022, 08:40
Românii vor plăti o nouă taxă. Motivul din spatele scumpirilor anunțate în toată țara, e lege

Românii vor plăti o nouă taxă. Motivul din spatele scumpirilor anunțate în toată țara este reprezentat de unele modificări legislative. Primăriile din țară au termen limită data de 1 ianuarie 2025 pentru a face o schimbare.

Ce taxă nouă vor avea de plătit românii

Noi modificări legislative prevăd colectarea separată a deşeurilor în toate localităţile din țară, precum și construirea unor insule ecologice digitalizate. Însă, această schimbare va veni cu o creștere a tarifelor pentru colectarea gunoiului. Acest serviciu se va scumpi peste tot în România, astfel că românii vor avea de plătit o taxă nouă față de cea plătită în prezent pentru salubrizare.

Primăriile din țară vor trebui să facă modificări importante referitoare la modul în care se colectează deșeurile. Acestea trebuie să implementeze un sistem de gestionare pe patru fracții a deșeurilor formate din stații de transfer și stații de sortare.

De asemenea, fiecare primărie va trebui să intervină în unitatea administrativ-teritorială prin montarea unor insule ecologice digitalizate, care să fie dotate cu recipiente dedicate pentru hârtie, metal, plastic sau sticlă.

Colectarea separată a deșeurilor, precum și colectarea deșeurilor periculoase provenite din deșeuri menajere vor trebui să fie implementate de primăriile din România până la data de 1 ianuarie 2025.

Serviciile facturate de firma de salubrizare nu au fost prestate
Taxa pentru noile servicii de salubrizare urmeaza sa fie stabilita

Cine va stabili noile tarife

O singură instituție va stabili tarifele pentru toate aceste servicii de salubrizare. Concret, aceasta va fi atribuția Autorității Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice.

Înainte ca Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice să stabilească tarifele, fiecare operator de salubritate publică trebuie să trimită către aceasta o listă de prețuri pentru fiecare serviciu prestat și să precizeze câți bani își dorește pentru serviciul de ridicare a deșeurilor, de tratare sau de sortare, în funcție de ce serviciu prestează pentru fiecare primărie în parte.

De asemenea, unitățile administrativ-teritoriale (UAT-urile) au la dispoziție 45 de zile, începând cu această lună, pentru a începe recalcularea tarifelor.

Urmăriți Impact.ro și pe